Donald Tusk: Észszerű megoldás lenne a brexit elhalasztása

2019.02.25. 14:56

„Észszerű megoldás” lenne a brexit elhalasztása, mivel a brit parlamentben nincs meg a többség, amely jóváhagyná a kilépési megegyezést – mondta Donald Tusk hétfőn. Az Európai Tanács elnöke az EU és Arab Liga országai közötti csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón beszélt a brit kilépésről, azt követően, hogy találkozott Theresa May brit miniszterelnökkel. A két vezető a kilépési dátum elhalasztásának jogi és politikai következményeiről tárgyalt – jelentette a Reuters.

„Azt hiszem, hogy abban a helyzetben, amelyben most vagyunk, a határidő meghosszabbítása lenne az ésszerű döntés, de Theresa May miniszterelnök asszony még hisz benne, hogy képes lesz elkerülni ezt a forgatókönyvet” – fogalmazott a lengyel politikus.

Benne van a levegőben a halasztás

Vasárnap a Guardian uniós forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Unió legfelsőbb tisztségviselői már vizsgálják annak lehetőségét, hogy 2021-ig elhalasszák a brexitet.

A lapnak nyilatkozó források szerint az uniós vezetőknek is kezd elegük lenni abból, hogy May megegyezése a kilépésről makacs elutasításra talál odahaza, miközben a miniszterelnök nem tud mit kezdeni pártja keményvonalas brexitpárti táborával, és az ellenzék felé se nyit. Ezért az uniós vezetők egyre inkább hajlanak arra, hogy ha szükség lesz hosszabbításra, akkor ne rövid határidejű, mindössze néhány hónapos haladékot adjanak, amely csak elodázná a problémák valós feloldását, hanem egészen 2021-ig tolják ki a brexitet, hogy legyen idő valódi megállapodást kötni.

A parlament alsóháza január 15-én leszavazta Theresa May brit miniszterelnök brexitmegállapodását, és úgy döntöttek, hogy újra akarják tárgyalni a kilépést az EU-val. A legfőbb vitás pont az ír–északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop), mert a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexittábora attól tart, hogy ez a záradék – ha alkalmazása szükségesé válik – az Egyesült Királyságot végleg vámuniós viszonyrendszerben tartaná az EU-val.

Közben May újabb halasztást jelentett be: a február 27-i ígéret helyett a brit parlament március 12-én tarthatja a végső szavazást az aktuális brexittervezetről – írja a BBC.

Az ellenzéki képviselők élesen kritizálták Mayt az újabb halasztás miatt. A Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn szerint a miniszterelnök felelőtlen halogatása miatt félő, hogy kifutnak az időből, és May szerinte éppen arra játszik, hogy a képviselők „az ő rossz alkuja és a katasztrofális nem alku között legyenek kénytelenek választani", azaz a rendezetlen kilépéstől való félelmük miatt szavazzák meg a korábban elutasított javaslatot.

Frissítés: Theresa May közben megismételte korábbi álláspontját, miszerint nem támogatja a halasztást. A brit miniszterelnök szerint "elérhető közelségben van az Egyesült Királyság március 29-ei rendezett kilépése, erre kell fókuszálni minden energiát".

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !