Macron a Fidesz felfüggesztéséről: A törzsi logika győzedelmeskedett az elvek felett

2019.03.22. 16:54 Módosítva: 2019.03.22. 18:08

Megkérdezték Emmanuel Macron francia elnöktől az uniós csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón, hogy mit gondol a Fidesz tagságának felfüggesztéséről az Európai Néppártban (EPP).

Azzal kezdte, hogy felhívta a figyelmet: nem tagja az EPP-nek, ezért kívülről látja csak az ügyet. Viszont nem világos számára, hogy mi történt. „Orbán Viktor pártjának EP-képviselői maradnak a frakcióban – mondta. – Tehát azt hiszem, hogy semmi nem változott.”

A döntés kétségtelenül jó hír Orbán Viktornak és az EPP-nek, de nem túl jó hír az európai projekt tisztaságának és következetességének, tette hozzá.

Elmondta: ő maga jó személyes kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, és lehet dolgokról vitatkozi, de egy ponton túl már világosan kell fogalmazni, és vannak olyan ellentétek, amelyeket nem lehet összebékíteni. Ez a döntés pontosan ugyanolyan, mint amilyeneket az Európai Néppártban erről a témáról az elmúlt években hoztak.

„Ez a döntés azt jelenti, hogy a törzsi logika győzedelmeskedett az elvek felett” – fogalmazott. Mindenki, aki megsértve érezte magát Orbán Viktor politikája miatt, ők voltak azok, akik elvesztették ezt a szavazást, mondta végül.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !