Formálódik a bevándorlásellenes koalíció – de kimarad a Fidesz?

000 18O0MO
2019.04.03. 16:57
A szélsőséges pártokat koncentrálná Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes új európai pártszövetségében. Ide várnák a Fideszt is, ez azonban nyílt szakítás lenne az Európai Néppárttal. A jelenlegi becslések szerint a bevándorlásellenes koalíciónak sok képviselője lehet, azonban ahhoz ez nem lesz elég, hogy lényegesen beleszóljanak az európai döntésekbe.

Jövő héten hétfőn, Milánóban alakulhat meg az a bevándorlásellenes európai pártszövetség, amelynek szükségességéről a magyar miniszterelnök is folyamatosan beszél. Mint arról beszámoltunk, Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a kisebbik olasz kormánypárt, a Liga vezetője Népek és Nemzetek Szövetsége” néven hívná életre ezt a csoportosulás.

Az eseményre a Die Presse értesülései szerint a Fidesz is meghívást kapott, Salvini ugyanis régóta udvarol a magyar kormánypártnak. Ugyanakkor a Népszava fideszes forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem vesz részt ezen a találkozón. Ennek fényében érdemes felidézni, hogy a Fidesz-kormány tevékenységét vizsgáló néppárti bizottság egyik tagja, Hans-Gert Pöttering azt mondta kedden egy brüsszeli rendezvényen, hogy ha a közös értékek elvesznek, vagy az érdekek mögé szorulnak, akkor egyenes út vezet a politikai és morális megsemmisüléshez. Sőt, azt is mondta, hogy az a konzervatív párt, amelyik nem tagja az Európai Néppártnak, nem játszik fontos szerepet Európában.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok fényében megnéztük, miben reménykedhet a Népek és Nemzetek Szövetsége, akár a magyar kormánypárttal, akár anélkül. Olasz lapok szerint húsz párt is csatlakozhat az összefogáshoz, például Marine Le Pen pártja Franciaországból, a német  Alternatíva Németországnak (AfD), az osztrák Szabadságpárt, a holland Geert Wilders pártja, továbbá a szintén szélsőjobbos svéd demokraták.

Az Európai Parlament március végi mandátumbecslése alapján Salvini Pártja, a Liga minden bizonnyal a legerősebb ereje lesz ennek a szövetségnek, jelenleg 27 képviselőjük lehetne. Marine Le Penék 21 helyet kapnának, a német AfD 10-et, az osztrák FPÖ 5-öt, a svéd és a holland populisták pedig 3-3-at.

Ennek a csoportnak még komoly tartaléka lehetne a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság, ők körülbelül 20 képviselőre számíthatnak, azonban korábban már kijelentették, hogy nem akarnak Marine Le Pen-nel egy frakcióban ülni. Más államokból még összejöhet 10-20 mandátum (Belgiumból, Dániából, Finnországból), de aligha valószínű, hogy 90 fölé emelkedne a frakciójuk létszáma – a Fidesz nélkül. Viszont már ezzel is a 3-4. legnagyobb csoportosulást adhatnák az új parlamentben.

Ugyanakkor a britek nélkül – egyelőre még előfordulhat, hogy nem megy le a választásig a brexit, ezért az Egyesült Királyságnak is európai parlamenti választásokat kellene tartania – 705 fős testületben a döntésekre semmilyen ráhatásuk nem lenne, tekintettel arra, hogy a hagyományos pártok túlnyomó többségben lesznek a mérések szerint. A becslések szerint az Európai Néppártnak 188, a szociáldemokratáknak 142 képviselőjük lehetne, míg a liberális ALDE-t 72 képviselőre jósolták.

Viszont egy erős Salvini-féle frakció azt is jelenti, hogy a jelenlegi más, kisebb populista, EU-szkeptikus formációk veszítenének erejükből – ha egyáltalán képesek lennének önálló frakciót alakítani.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter (j) megbeszélést folytat a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. Fotó: Marco Bertorello / AFP)