A biztosjelölt elmondta, szerinte mit jelent az európai életmód védelme

2019.10.03. 21:47
Nagyon sok támadást kapott az európai parlamenti bizottsági meghallgatásán az európai életmód védelmével megbízott uniós biztosjelölt. Margarítisz Szkínász több jogot és lehetőséget szeretne az európaiaknak, és azt is kijelentette, hogy legális utat kell biztosítani a bevándorlóknak, mert így lehet az illegális bevándorlás ellen küzdeni.

Egyelőre sikertelenül próbálták rávenni az európai parlamenti képviselők a meghallgatásán a görög uniós biztosjelöltet a portfóliója nevének megváltoztatására. Margarítisz Szkínasz ugyanis az „európai életmód védelmének” lesz a biztosa, ez pedig a baloldali-liberális-zöldpárti képviselőket a fasizmus szóhasználatára emlékeztette.

Többször is megkérdezték tőle, hogy kiktől, vagy mitől szeretné megvédeni Európát.

Egy alkalommal azt mondta például, hogy „azok ellen kell megvédeni Európát, akik nem adnak élelmet a menedékjogot kérőknek”.

A biztosjelölt elhatárolódott a „mi és ők” kultúrájának megteremtésétől, hozzátette, hogy senkiben sem akar félelmeket támasztani, de ahhoz is ragaszkodik, hogy az értékeink miatt ne kelljen elnézést kérnünk.

Szeptember 10-én jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke, hogy a következő kabinetben kinek milyen portfóliót szán. Az Európai Parlament liberális, zöld, szociáldemokrata és szélsőbalos frakciói rendkívül aggályosnak tartották Szkínasz portfóliójának elnevezését és meghatározását is. Úgy vélték, hogy súlyos szakmai hiba, ha a menekültügy, a társadalmi integráció és a védelempolitika területei összemosódnak, mert ez egyes társadalmi csoportok megbélyegzéséhez, kirekesztéséhez és hosszabb távon erőszakhoz vezethet.

Ursula von der Leyen válaszolt a kritikusoknak és kitartott álláspontja mellett. Többek között a Lisszaboni Szerződés egyik cikkelyét idézte, amelyben az EU alapértékeit sorolják fel, mint például az emberi méltóság tiszteletét, szabadságot, demokráciát, jogállamiságot, az emberi jogok tiszteletét, illetve megemlíti a toleranciát, egyenlőséget és a szolidaritást is.

Margarítisz Szkínász portfóliója meglehetősen széleskörű. Hozzá tartozik a már említett életmódvédelmen túl a bevándorlás, a biztonság, az oktatás, a kultúra és a sport is. Programbeszédében számos ígéretet tett a jelölt. Igazságosabb és kevésbé kirekesztő társadalmat, a migrációs és menekültügyi jogalkotási gondok megoldását, Európa biztonságának növelését vállalta, miközben alkalmazkodást ígért a modern kihívásokhoz.

Mindeközben mindig az egyént helyezné a központba, sőt, a vitában azt is mondta, hogy ha olyan konfliktus alakul ki valahol Európában, ami a kultúrák, vagy a vallások közötti nézeteltérésen alapul, akkor ő személyesen is ott lesz és segít a párbeszédben.

Szkínász kijelentette, számára az európai életforma a családot jelenti. Szeretné, ha az EU szociális alapját szociális integrációra használnák, ha Európa egy közös oktatási térséggé válna, így hozva helyzetbe a fiatalokat, és hogy az egészségügy mindenki számára hozzáférhető legyen azonos feltételek mellett. Sőt: ne legyen Európában szegény gyerek sem.

Többször is beszélt arról, hogy segíteni kell a legális migrációt. Szerinte ez jó válasz a demográfiai gondokra, alkalmas az embercsempészek üzleti modelljének megtörésére és segít ellenőrzött körülmények között szakképzet munkaerőt hozni az EU-ba. Arról is beszélt, hogy ezen a téren össze kellene hangolni a tagállami igényeket, hogy ezek ismeretében lehessen beutazási engedélyeket kiadni.

Szkínasz kijelentette, hogy hatékonyabbá kell tenni a visszaküldési politikát. Úgy fogalmazott, hogy Európa mindig is a menekülteket befogadó kontinens lesz, de akik nem jogosultak itt lenni, azokat saját pénzünkből, humánusan visszaküldjük származási országukba.