Európai Bíróság: Jogsértőek a lengyel bírói nyugdíjazási szabályok

2019.11.06. 15:59

A lengyel igazságügy további reformra szorul, és Lengyelország folytatni is fogja ezeket, jelentette ki szerdán Mateusz Morawieczki legyel miniszterelnök szerdán az MTI tudósítása szerint. Az Európai Unió Bírósága kedden hozott ítéletet arról, hogy Lengyelország a 2017-es igazságügyi reformmal megszegte az európai jogot.

A kifogásolt törvény a bírók és ügyészek, illetve a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjkorhatárát a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 évre csökkentette a korábban egységes 67 évről, de az igazságügyi miniszternek jogot biztosított arra, hogy bizonyos esetekben a korhatárt kitolja.

Az Európai Bizottság szerint a reform súlyosan és rendszerszinten veszélyeztette a jogállamiságot, ezért kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben. Egy évvel később a lengyel parlament módosította a törvényt, egységes korhatárt állapított meg mindkét nem számára, és az újonnan belépett bírák esetében elvetette a hosszabbítás lehetőségét. A Bizottság azonban ezt nem tartotta elegendőnek, így folytatta az eljárást, melynek eredményeként most született ítélet.

A Bíróság szerint sérti az uniós jogot a nemek közti megkülönböztetés, az igazságügy függetlensége pedig csorbul, mivel az intézkedések kombinációja jogos kétségeket kelthet, hogy 

„AZ ÚJ RENDSZER VALÓJÁBAN ARRA IRÁNYULHAT, HOGY LEHETŐVÉ TEGYE AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTER SZÁMÁRA, HOGY AZ ÚJONNAN MEGHATÁROZOTT RENDES NYUGDÍJKORHATÁR ELÉRÉSEKOR ELTÁVOLÍTSON BIZONYOS HIVATALBAN LÉVŐ BÍRÓI CSOPORTOKAT, MIKÖZBEN MÁSOKAT HIVATALBAN TART."

A lengyel kormányfő és a  külügyminisztérium közleménye is azzal érvelt, hogy azóta módosították a törvényt, és a bírói függetlenség nem sérült.

Az Európai Unió Bírósága júniusban a lengyel alkotmánybírók nyugdíjazásának ügyében hasonló ítéletet hozott. Most hétfőn a Jog- és Igazságosság (PiS) kormánypárt három új tagot jelölt az alkotmánybíróságba, akik közül ketten korábban a párt elkötelezett törvényhozói voltak. A 15 fős alkotmánybírói testület 10 tagját a PiS nevezte ki.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a lengyel jogállamiság védelmében is folyik a hetes cikk szerinti eljárás. A tagállami kormányokat képviselő Tanács várhatóan november közepén tárgyalja majd ismét a lengyel és a magyar ügyet.