Hivatalos: Várhelyi a bővítési biztosjelölt

2019.11.07. 14:22 Módosítva: 2019.11.07. 14:23

Hivatalossá vált, hogy Várhelyi Olivér a szomszédságpolitikáért és bővítést felelős uniós biztosjelölt – jelentette be Brüsszelben Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője.

Mindez várható volt, hiszen szerdán a román jelölt véglegessé válása után már valamennyi biztosjelöltnek megvolt a portfóliója, kivéve Várhelyit, akit ugyanazzal a területtel bízott meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke, mint korábban az EP jogi bizottsága által összeférhetetlennek talált Trócsányi Lászlót.

Várhelyi Olivérnek – és vele párhuzamosan az új román és francia jelöltnek is – először az EP jogi bizottsága előtt kell bizonyítani, hogy nem merülhet fel vele szemben összeférhetetlenségi kifogás. Ez várhatóan november 12-én lesz. Ezt követően, valószínűleg november 14-én tartják a parlamenti szakbizottsági meghallgatásokat, ahol a területtel kapcsolatos felkészültségükről kell számot adniuk a jelölteknek. A Várhelyi esetében fontos külügyi bizottságnak két magyar tagja van: a fideszes Gál Kinga és a jobbikos Gyöngyösi Márton.

Várhelyi Olviér jelenleg Magyarország EU-hoz akkreditált képviseletének vezetője.  • Tippek
  • Árfolyam