A Fidesz bukja az alelnöki posztot a Néppártban

2019.11.18. 12:30
Tisztújítás lesz ezen a héten az Európai Néppártban - a Fidesz nélkül. A magyar kormánypártnak eddig volt egy alelnöke, most már nem lesz.

Az Európai Néppárt nyilvánosságra hozta elnök- és alelnök-jelöltjeinek a névsorát. Az elnöki posztra egyetlen várományos van, az Európai Tanács leköszönő elnöke, a volt lengyel miniszterelnök, Donald Tusk.

Tíz alelnököt is választanak, a posztokra tizenkét jelölés érkezett: David McAllister (Németország), Helen McEntee (Írország), Siegfried Muresan (Románia), Averof Neofytou (Ciprus), Petteri Orpo (Finnország), Franck Proust (Franciaország), Paulo Rangel (Portugália), Ivan Štefanec (Szlovákia), Antonio Tajani (Olaszország), Esther de Lange (Hollandia), Mariya Gabriel (Bulgária), Johannes Hahn (Ausztria).

Miután a Fidesz tagságát idén márciusban bizonytalan ideig felfüggesztették az Európai Néppártban, a magyar kormánypárt nem vesz részt a zágrábi kongresszuson, nem szavazhat és nem is jelölhet. Holott 2015 óta mostanáig a párt egyik alelnöke Gál Kinga EP-képviselő volt.