Keményen üzent a Fidesznek a Néppárt új elnöke

2019.11.20. 20:53 Módosítva: 2019.11.20. 23:16
A lengyel Donald Tuskot választotta új elnökévé az Európai Néppárt zágrábi kongresszusukon. Az Európai Tanács leköszönő elnöke egyetlen jelöltként indult.

Az Európai Néppárt zágrábi tisztújító kongresszusának egyetlen elnökjelöltjeként – még a választás előtt – megtartott beszédében Donald Tusk azt mondta, időnként a szemére vetik, hogy túlzottan őszinte. Majd a következő mondatokban határozott fellépést ígért azokkal szemben, akik

nem tisztelik a jogállamiságot, akik populista szólamokat hangoztatnak, és akik a migrációs válság idején kerítést építenek és migránsellenes propagandát gyártanak.

Tusk azt mondta, hogy az emberek biztonságra vágynak, azokban bíznak meg, akik ezt meg tudják adni. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a szabadság és a biztonság nem egymást kizáró fogalmak. Politikai populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak nevezte azokat, akik szerint a határok és a területünk védelme nem egyeztethető össze a liberális demokráciával és a jogállami eszközökkel folytatott hatékony kormányzással.

Sem a Fideszt, sem Orbán Viktor, vagy más politikus nevét nem említve úgy vélte, hogy ez a viták lényege az Európai Néppárton belül, de szeretné, ha ennek a vitának egy nyilvánvaló következtetéssel minél előbb véget tudnának vetni.

Nem fogunk feláldozni olyan értékeket a biztonság és a rend oltárán, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, a tisztesség a közéletben, mert egyszerűen nincs szükség erre. Mert ezek a fogalmak nem zárják ki egymást. Aki ezt nem tudja elfogadni, az a mi családunkon kívül van

– fogalmazott egyértelműen Donald Tusk.

A Néppárt elnöke nem sokkal később visszatért a migrációs hullámra, és a Törökországgal kötött egyezményt méltatta, valamint ennek kapcsán Angela Merkel erőfeszítéseit. Majd azt mondta, hogy volt más is, aki keményen dolgozott ezekben az időkben, aki viszont a saját narratíváját akarta megjeleníteni, ennek érdekében kerítést épített és óriásplakátokat telepített migrációellenes propagandával. Nevet itt sem említett Donald Tusk. „Kész vagyok harcolni. Remélem, önök is!” – zárta beszédét.

A lengyel politikust végül 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg a párt elnöki posztjára, írja az MTI. Tusk Joseph Daul francia politikus helyét vette át, aki 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét. Hogy mégis mire számíthat a Fidesz az új elnöktől, arról ebben a cikkben írtunk.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán  !