Weber: A Fideszen múlik a néppárti tagság

GettyImages-1180855793
2019.11.26. 14:48

Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül bennmaradhasson az Európai Néppártban – nyilatkozta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az Azonnali.hu tudósítójának Strasbourgban kedden. A hírportálnak Weber azt is elmondta, hogy 

a Néppárt kész a párbeszédre, a Fidesz tisztázhatja magát, de ezt még mindig nem tette meg például a CEU-val kapcsolatban. 

A Néppárt a múlt héten választotta meg elnökének Donald Tuskot, az Európai Tanács korábbi elnökét és volt lengyel kormányfőt. A zágrábi kongresszuson mondott beszédét Tusk minden néppárti politikusnak címezte, de elég egyértelmű üzenetet hordozott a magyar kormány számára is: 

NEM TISZTELIK A JOGÁLLAMISÁGOT, AKIK POPULISTA SZÓLAMOKAT HANGOZTATNAK, ÉS AKIK A MIGRÁCIÓS VÁLSÁG IDEJÉN KERÍTÉST ÉPÍTENEK ÉS MIGRÁNSELLENES PROPAGANDÁT GYÁRTANAK.

A Néppárt imázsának nyilvánvalóan jót tesz, hogy Orbán egyik legfőbb európai szövetségesének, Jarosław Kaczyńskinak a belpolitikai ellenfele került a politikai ernyőszervezet élére. De ettől még a Fidesz tagsága ugyanolyan megosztó és politikailag súlyos kérdés maradt, amelyről várhatóan csak januárban fognak dönteni.

Az Európai Néppárt  politikai ernyőszervezet nem ugyanaz, mint az Európai Parlament jobbközép frakciója. Az Európai Néppárt egy politikai pártok közötti széles körű együttműködés, az EU-n kívüli tagállamok is tagjai. A Fidesz tagságát ebben az ernyőszervezetben függesztette fel, míg az EP-képviselői az Európai Néppárt Képviselőcsoport tagjai maradtak.

Az EP-frakciót vezető Weber volt egyébként a Néppárt csúcsjelöltje az EP-választásokon, de a politikai érdekellentétek következtében végül nem őt nevezték ki a hamarosan megalakuló új Európai Bizottság élére, ami hatalmas megrázkódtatást jelentett az Európai Parlament számára. Az enyhülés jegyében Weber kedden a Politico uniós politikával foglalkozó hírportálon jelentett meg véleménycikket arról, hogy kellene az európai demokráciát megerősíteni. Itt az EP és a Bizottság kapcsolatának javítására vonatkozó javaslatok mellett azért még egy üzenetet elhelyezett: 

„KÜZDENÜNK KELL NÉHÁNY TAGÁLLAMI KORMÁNY HAMIS NARRATÍVÁJA ELLEN, AMELY EURÓPÁT OKOLJA MINDENÉRT, AMIT OTTHON RONTANAK EL.”

(Borítókép: Manfred Weber. Fotó: Nicolas Armer / picture alliance / Getty Images)