Megszavazta az EP az új Európai Bizottságot

2019.11.27. 12:29 Módosítva: 2019.11.27. 19:28

Munkába állhat december 1-jén az új Európai Bizottság, miután az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése megszavazta a testületet szerdán. 461 képviselő mondott igent az új Bizottságra, míg 157-en nem támogatották a Von der Leyen-testületet. 89-en tartózkodtak.

Ez azt jelenti, hogy Várhelyi Olivér hivatalosan is a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos lett.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szavazás előtt mondott beszédében a klímavédelmet és karbonsemleges Európát tűzte ki a legfontosabb célként, amellyel munkahelyeket lehet teremteni az európai emberek számára. Azt is megígérte, hogy választ fognak adni a migráció, a digitalizáció és az európai gazdaság kihívásaira.

A fidesz EP-képviselők mellett az MSZP-s Ujhelyi István, a DK delegációja és Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő szavazta meg az Von der Leyen-bizottságot. A Momentum politikusai tartózkodtak.

Győri Enikő fideszes képviselő írásbeli hozzászólásában üdvözölte az új Bizottságot, és azt kérte  Von der Leyentől, hogy a  kelet és a nyugat közti törésvonal felszámolása érdekében  "tartsa tiszteletben, ami a szuverenitásunk körébe esik, de járjon el a közös hatáskörbe eső kérdésekben. Ne áldozza fel az európai mezőgazdaságot és ipart az éghajlatpolitika oltárán. Ehelyett találja meg az egyensúlyt a fenntarthatóság és a finanszírozhatóság között."

Ujhelyi István közleményében azt írta, az új Bizottság „viharos és sajátos körülmények között alakult meg”, azonban Várhelyi Olivért „egy szakmailag felkészült, tapasztalt brüsszeli bürokratának” tartja, „aki remélhetőleg bizonyítani is fogja vállalását és biztosi munkájával kizárólag az európai közösség és nem az Orbán-kormány érdekeit tartja majd szem előtt.”

Gyöngyösi Márton szerint az európai választók jólétet és azt várják az új Bizottságtól, hogy "legyen több beleszólásuk Európa sorsába. Ehhez meg kell erősíteni a közvetlenül választott EP-t, garantálni a jogállamiságot tagországokban és elősegíteni igazságosabb bérekért az EU szociális pillérének megerősítésével. "Az emberek szeretnék, ha az unokáik is biztonságban élhetnének, ezért tenni kell a klímavédelemért" - tette hozzá.

A DK  EP-képviselői közleményükben örömüket fejezték ki, hogy az  új Bizottság "programja tartalmazza a DK európai programjának alappilléreit, például az európai minimálbér bevezetését, vagy a multinacionális cégek megadóztatását."

Donáth Anna momentumos EP-képviselő a Twitteren adta hírül, hogy a szavazásnál tartózkodott. Úgy gondolja, itt az ideje annak, hogy az új Bizottságnak munkához lásson, de kétellkedik Várhelyi függetlenségében és nem helyesli a testület felállításához vezető politikai háttéralkukat.

Öt évvel ezelőtt a Jean-Claude Juncker vezette testületre  423 EP-képviselő szavazott igennel, 209 nemmel és 67-en tartózkodtak.