Juncker szerint Tusk legyőzi Orbánt

2019.11.29. 16:42 Módosítva: 2019.11.30. 09:45
Donald Tusk átadta hivatalát Charles Michelnek, Jean-Claude Junkcer vezércikkben búcsúzott az újságíróktól. Átadás-átvétel zajlik az európai intézményeknél.

Az Európai Tanács székházában a lengyel Donald Tusk hivatalosan is átadta hivatalát a volt belga miniszterelnöknek, Charles Michelnek. Az Európai Tanács új elnökének megbízatása december 1-jétől kezdődik, két és fél évre szól, de egyszer ugyanennyi időre meghosszabbítható. Tusk jelképesen az ülések levezetésén használt csengőt is átadta Michelnek. A leköszönő elnök azt mondta, nem egy elvont eszmét akart szolgálni, hanem embereket, nemzeteket és közös érdekeket.

Európa a legjobb hely a Földön, legalábbis addig, amíg megmarad a szabadság és a jogállamiság kontinensének, amelyen egy történelmével és kultúrájával tisztában lévő közösség él

– jelentette ki.

Donald Tuskot percekig tapsolták, a lengyel politikus az elmúlt években az egyik legnépszerűbb európai politikussá vált, bár többször felrótták neki szókimondását. Ezzel kezdte beszédét utóda, Charles Michel is, aki azt ígérte, hogy a problémák megoldása során a józan ész útmutatásait szeretné követni, hidakat akar építeni, mindig nyitott lesz a párbeszédre és saját stílusa lesz, amelynek része, hogy óvatosan bánik majd a Twitteren megfogalmazott üzenetekkel – legalábbis kezdetben.

Ami a Twittert illeti: az átadás-átvétel része volt, hogy az @eucopresident nevű elnöki fiók már Charles Michel nevét viseli. Itt búcsúzik el Donald Tusk is, aki brüsszeli kocogás közben összegzi az elmúlt öt évét. (Tuskot egyébként gyakran lehetett látni, amint testőrök nélkül fut a brüsszeli utcákon.)

Az Európai Tanács új elnöke az elmúlt heteket azzal töltötte, hogy számos tagállamba ellátogatott, volt Magyarországon is. Michel szerint európaiként büszkének kell lennünk arra, amit elértünk.

Két világháború, a hidegháború, a berlini fal és a diktatúrák, amik életeket pusztítottak el. De mindez mögöttünk van. Ma békében élünk. De ébernek, nagyon ébernek kell maradnunk. Mindent meg akarok tenni az európai vezetők és az országok közötti tisztelet és kölcsönös megértés előmozdítása érdekében

- mondta. A ceremónia után Michel kikísérte az épületből Tuskot, aki még nyilatkozott a lengyel sajtónak, majd autóval távozott. Fogunk vele még találkozni: őt választották az Európai Néppárt elnökének, és azt ígérte, hogy keményen fellép azokkal szemben, akik nem tisztelik a jogállamiságot, populista szólamokat hangoztatnak, vagy a migrációs válság idején kerítést építenek és migránsellenes propagandát gyártanak. Később azt mondta, hogy nem csak a magyar miniszterelnöknek szóltak ezek a mondatok, mert ugyan nem ért egyet egyes politikai narratívákkal és ideákkal, amiket Orbán Viktor képvisel, de mégis barátja a magyar miniszterelnök.

Az Európai Tanács épületével szemközt, az Európai Bizottságban is búcsúzkodás volt. Jean-Claude Juncker, a Bizottság leköszönő elnöke jelent meg a szokásos déli sajtótájékoztatón, és elköszönt a Brüsszelbe akkreditált újságíróktól. Juncker azt mondta, hogy

az újságírók nem szövetségesek, nem szolgák, hanem jelen vannak.

Egy kérdés kapcsán előkerült a magyar miniszterelnök is. Az egyik újságíró felvetette, hogy ki nyeri az ideológiai csatát az Európai Néppártban: a liberális demokrata Donald Tusk, vagy az illiberális Orbán Viktor. Juncker egyszavas választ adott: “Tusk”.

Pár hete a Politico című EU-s portálon egy interjúban megkérdezték Junckertől, hogy mi az, ami eddig kimarad az életéből. A válasz méltó volt a pikírt humoráról ismert Junkcerhez: “Vezércikket szeretnék írni a Politicóba, sokat javítana a lap minőségén.” Szaván fogták, a pénteki kiadást Jean-Claude Juncker jegyezte.

A leköszönő elnök válaszolt még néhány kérdésre, majd közölte, hogy éhes, és távozott. Az újságírók nagy tapssal búcsúztatták.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !