Juncker: Az EU-nak nevén kellett volna neveznie azt, amit Orbán csinál

2020.04.13. 13:07

Ez Európai Uniónak nevén kellett volna nevezni a dolgokat, és keményebben kellett volna fellépnie a magyar kormánnyal szemben, mely a koronavírusra hivatkozva határozatlan időre biztosította magának a korlátlan hatalomgyakorlást.

- nyilatkozta hétfőn a Politico európai kiadásának Jean-Claude Juncker egykori európai bizottsági elnök. A hivatali ideje alatt Orbán Viktorral kutya-macska barátságot ápoló veterán luxemburgi politikus a magyar miniszterelnök „minden észszerű határon túlmenő“ politikáját hibáztatta azért, hogy „nem sikerült elsimítani az EU-n belüli kelet-nyugati konfliktust“. Juncker állítása szerint azt gondolta, hogy az Unió legalább a koronavírus-törvényt látva a sarkára áll, ehhez képest a szervezettől csak „a helyzet vizsgálatá“-ra  meg más efféle óvatos dorgálása futotta. Egyébként az Európai Néppárt 13 tagja követelte a Fidesz pártszövetségből való kizárását, de a magyar kormánypárt valószínűleg jól taktikázott, hiszen az uniós szervezetek a válság kellős közepén valószínűleg nem rohannak majd a renitens tag megregulázására.

Juncker egyébként maga is tisztában van azzal, hogy a keményebb retorika sem jelentett volna óriási különbséget, „de legalább a frontvonalakat tisztázta volna“:

Ha a jogállami normákról van szó, akkor a hímezésnek-hámozásnak nincs értelme, tiszta beszédre van szükség.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images Hungary

A tavaly leköszönt uniós csúcsvezető másik fontos észrevétele nem Orbánról, hanem az Európai Unióban újból elmélyülő észak-déli konfliktusról szólt. Juncker kritizálta a holland pénzügyminisztert, aki kiosztotta a mediterrán államokat, amiért nem halmoztak fel kellő pénzügyi tartalékot a koronavírus-járvány jelentette brutális gazdasági válság kezelésére. Juncker az ilyen hangnemet szükségtelen konfliktusnak nevezte, és a 2008-as válsággal kapcsolatos vitákra utalva azt mondta:

Semmit nem tanultunk.

Juncker egy felduzzasztott 2021-2027-es költségvetésre számít, melynek szerinte nagy szerepe lesz a gazdasági válság kezelésében. A politikus nem tartja hatékonynak a válságkezelés egyik lehetséges eszközének tartott koronakötvényt, de méltatta az Európai Uniót, mely „hetek alatt össze tudott hozni" egy gigantikus mentőcsomagot, és védelmébe vette utódját, aki szerinte „jó munkát végez“.

Hétfő délután Varga Judit reagált Junckerre. Az igazságügy-miniszter ezt posztolta a Facebookon: „Jean-Claude Juncker ismét hallatta hangját a Politico hasábjain és egyszerű, világos beszédet sürgetett a magyar koronavírus-törvény kapcsán. Egyetértünk vele. De kezdésnek az is elég lenne, ha mindazok, akik késztetést éreznek arra, hogy egy világjárvány kellős közepén a védekezés elősegítése helyett ismét Magyarországot támadják, legalább arra vennék fáradságot, hogy a három oldalas törvényt elolvassák. Az Európai Bizottság volt elnökének megállapításával szemben az EU-nak nem a magyar Országgyűlés döntésére kellett volna sokkal határozottabb választ megfogalmaznia, hanem a vírus elleni fellépést kellett volna megfelelően koordinálni és a tagállamok kritizálása helyett, azonnali segítséget kellett volna nyújtania a bajba jutott európaiaknak. Ahogy miniszterelnök úr fogalmazott, ha már valaki segíteni nem tud a veszélyhelyzetben, legalább ne akadályozza az erőfeszítéseinket. Jean-Claude Juncker elnök úrnak további boldog nyugdíjas éveket kívánunk, jó egészségben.”