Az Európai Bizottság bemutatta, hogyan ajánlja a korlátozások enyhítését a tagállamoknak

2020-04-15T113005Z 1041086707 RC2Z4G9MGOW7 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.04.15. 11:41 Módosítva: 2020.04.15. 12:54

„Nem azt akarjuk, hogy most azonnal minden korlátozást feloldjanak a tagállamok, hanem arra teszünk javaslatot, hogyan vezessék ki fokozatosan és egymással egyeztetve a koronavírus miatt bevezetett intézkedéseket” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Von der Leyen az intézmény ajánlásait – vagy az uniós zsargonban közkedvelt szóval élve forgatókönyvét – mutatta be arról, hogyan oldják fel a tagállamok a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat. Az emberek élete és biztonsága fontos, hangsúlyozta a Bizottság elnöke, de a

járvány kezelése 3 ezer milliárd eurójába kerül az európai gazdaságnak,

így lassan vissza kell térni a megszokott kerékvágásba. Miközben azt sem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus áldozatainak kétharmada, mintegy 80 ezer ember európai.

Mivel a Bizottságnak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy előírja a tagállamoknak, mit is tegyek a járványhelyzetben, az „exitstratégia” valójában ajánlások gyűjteménye. Ebben az intézmény szakértői kifejtik, hogyan lenne érdemes a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat fokozatosan kivezetni olyan módon, hogy az emberek egészségét és a gazdasági károk minimalizálásának elvét is szem előtt tartják. A dokumentum arra kéri a tagállamokat, hogy 

a döntéseiket tudományos szempontokra építsék, egyeztessenek egymással és a Bizottsággal is, és próbáljanak meg szolidárisak lenni egymással.

  • Milyen javaslatokat tesz az Európai Bizottság a tagállamokban bevezetett korlátozások enyhítésére?
  • Mik a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kellene venni a tagországoknak?
  • A javaslat szerint először hol gyűlhetnéne össze több ember egyszerre?

A bejelentést egyébként egy héttel el kellett halasztani, mivel a spanyol, francia és olasz kormányok komoly konfliktusba keveredtek Von der Leyennel amiatt, hogy a Bizottság előzetes egyeztetés nélkül akarta a forgatókönyvet ismertetni, amivel rossz üzenetet közvetített volna a koronavírus által sújtott országok lakossága felé. Közben viszont Dánia, Ausztria és Csehország is úgy döntött, hogy elkezdi feloldani a korlátozások egy részét húsvét után.

Ennek megfelelően az exitstratégiát ismertető sajtótájékoztatón Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is arról beszélt, hogy 

nem kell mindennek ugyanúgy történnie minden tagállamban.

A dokumentum is meglehetősen óvatosan fogalmaz a legtöbb kérdésben. Például leszögezi, hogy ha lazítanak a szigorú intézkedéseken, akkor a megbetegedések száma szükségszerűen növekedni fog, és a koronavírussal egészen addig együtt kell élnünk, amíg ki nem fejlesztik az oltást ellene. Ezzel összefüggésben Von der Leyen egyébként május 4-ére nemzetközi donorkonferenciát hirdetett, ahol a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére és terjesztésére várnak felajánlásokat az államoktól.

A Bizottság rendkívül fontosnak tartja, hogy a korlátozásokon csak abban az esetben enyhítsenek  az uniós országok, ha

  • a statisztikák elég hosszú időn át azt mutatják, hogy a  járvány csillapodott;
  • az egészségügyi kapacitások megfelelőek, vagyis van elég szabad hely az intenzív osztályokon, illetve gyógyszerekből és orvosi eszközökből is számottevő készleteket halmoztak fel;
  • a rendszer képes nagy számban teszteket végezni és egyéb módon is követni a járvány terjedését.

Az utóbbi pont egyrészt a digitális technika segítségével való monitorozást jelenti, a Bizottság ugyanis szeretné elérni, hogy a tagállamok a mobilszolgáltatók és keresőmotorok név nélküli, tömeges adatait felhasználva alkossanak pontosabb képet a járvány terjedéséről. Emellett azt is kérik az uniós országoktól, hogy hangolják össze a tesztelési és statisztikai gyakorlataikat. Illetve ne csak az egészségügyi intézményekben végzett vizsgálatokra támaszkodjanak, hanem támogassák az otthon elvégezhető koronavírusteszteket is.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor az általános vészhelyzeti korlátozásokat cseréljék le célzott intézkedésekre. Az ajánlások szerint először a munka világában bevezetett tilalmakat kell fokozatosan feloldani, de azzal a feltétellel, hogy akinek a feladatköre ezt megengedi, az továbbra is dolgozzon otthonról. Ezzel párhuzamosan lehet majd megengedni, hogy egyre több ember gyűljön össze egy helyen, az alábbi sorrendben:

  • iskolák, egyetemek,
  • üzletek,
  • éttermek, kávézók, bárok,
  • fesztiválok, kulturális és sportesemények.

Azonban nem szabad hirtelen visszaállni a normális kerékvágásba, például érdemes eleinte korlátozni a nyitvatartási időket és az egy helyiségben tartózkodó emberek számát.

A Bizottság szerint először az uniós országok közti határokat kellene megnyitni, hogy a közös piac működése helyreállhasson, a nem uniós állampolgárok beutazására vonatkozó tilalmakat pedig csak később törölnék el. Ha ezt az utóbbi javaslatot meg akarják az uniós országok fogadni, akkor a kormányoknak még a héten dönteni kell a március közepén egy hónapra bevezetett tilalom meghosszabbításáról.

A Bizottság azt is kéri a tagállamoktól, hogy

a koronavírus miatt elrendelt vészhelyzetet, illetve a kormányoknak adott rendkívüli jogosítványokat is váltsák fel fokozatosan célzott intézkedésekkel, ugyanis így lehet csak biztosítani a demokratikus elszámoltathatóságot és a társadalmi támogatottságot.

(Borítókép: Ursula von der Leyen a mai sajtótájékoztatón. Fotó: John Thys / Reuters)