A negyedik napra is elhúzódik az uniós vezetők költségvetési küzdelme

2020.07.20. 08:22 Módosítva: 2020.07.20. 08:40

Egész éjjel tárgyaltak az európai állam- és kormányfők, mégsem sikerült egyezségre jutniuk a következő uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolt helyreállítási alapról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfő reggel szünetet rendelt el: délután 4 órakor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.

A pénteken kezdődő csúcs harmadik napját is a költségvetési fegyelem iránt elkötelezett takarékos, illetve a koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítéshez uniós támogatást követelő országok ellentéte határozta meg. 

Politico uniós ügyekkel foglalkozó hírportálnak hétfő reggel bizakodva nyilatkozott néhány diplomata, mondván, hogy délután áttörés születik.

Michel várhatóan egy újabb javaslatot fog tenni, amelyben 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás jutna a koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítésre,

és költségvetési visszatérítések mértékét - amit Orbán Viktor miniszterelnök is kritizált - is csökkentenék.

Ennek azonban ellentmond, hogy a költségvetési fegyelem iránt elkötelezett takarékos államok két legnagyobb szószólója, Sebastian Kurz osztrák és Mark Rutte holland kormányfők is úgy nyilatkoztak hétfő reggel, hogy előrelépést tettek az éjszaka. A korábbi álláspontjukból ítélve aligha lehetnek elégedettek a fent említett megoldással.

Arról sem tudni, hogy az új tervezetben milyen feltételekhez kötné a támogatásokat, beleértve a Magyarország számára fontos jogállamiságot, ami további komoly konfliktusokat szülhet.

Vasárnap este egy ponton úgy tűnt, meg tudnak egyezni egy 700 milliárdos alapban, amelyet fele-fele arányban osztanának fel a nem térítendő támogatások és a hitelek között. (Az eredeti terv 750 milliárdról szólt, 500 milliárd támogatással és 250 milliárd hitellel.)

Az alku végül mégsem született meg, hiába vitáztak egymással minden lehetséges formációban az uniós vezetők. A Politicóhoz kiszivárgott pletykák szerint ezt időnként kifejezetten indulatos hangnemben tették. Például Emmanuel Macron francia elnök ököllel verte az asztalt, annyira dühös lett Sebastian Kurz osztrák kancellár hajthatatlansága miatt. A takarékos országok másik szószólójának, Mark Rutte holland miniszterelnöknek pedig azt mondta olasz kollégája, Giuseppe Conte, hogy

lehet, hogy egy pár napig hős leszel otthon, de utána téged fognak az  európai polgárok  felelőssé az  tenni amiatt, hogy blokkoltad a megfelelő és hatékony választ.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságával együttműködésben készült cikk. Az Európai Parlament a tartalomért nem vonható felelősségre.