Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szélsőségesek megfékezését ígérte a NATO-nak Fico

2006.09.07. 13:47
Bár eddig egyszer sem határolódott el koalíciós partnere magyarellenes kijelentéseitől, saját emlékei szerint mindig is egyszemélyben vállalta a felelősséget kabinetje cselekedeteiért Robert Fico. A szlovák kormányfő ígéretet tett a szélsőségesek megfékezésére, populista-nacionalista-szélsőjobboldali kormányát pedig "igazi szociáldemokrataként" jellemezte.

Minden szélsőséges cselekedetet és jogsértést vizsgálni fog a szlovák kormány, és meg is bünteti a felelősöket, jelentette ki Robert Fico csütörtökön Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. A szlovák kormányfő egy brit újságíró kérdésére "tipikus szociáldemokrata kormányként" jellemezte a populista Smer, a szélsőjobboldali HZDS és az ultranacionalista, magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) koalícióját.


Robert Fico

Mint mondta, ahogy eddig, úgy a jövőben is egy személyben vállalja a felelősséget a kabinet minden cselekedetéért.

Robert Fico, aki maga is tett már magyarellenes kijelentéseket, eddig egyetlen alkalommal sem volt hajlandó elhatárolódni a koalíciós partner SNS elnökének, Jan Slotának a magyarellenes kijelentéseitől.

Ezt magyarországi látogatásán Jan Kubís külügyminiszter azzal indokolta, hogy Slota nem tagja a kormánynak. Ugyanekkor Kubís gyakorlatilag elhatárolódott Ficótól, amikor nem vállalt felelősséget főnöke magyarellenes megnyilvánulásaiért.

De Hoop Scheffer főtitkár üdvözölte, hogy Fico megerősítette országa elkötelezettségét az euroatlanti közösség iránt, és azt, hogy továbbra is erős tagja kíván maradni a NATO-nak.