Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Finnország szigorítja fegyvertartási szabályait

2008.09.30. 11:43
A múlt keddi iskolai vérengzés után a finn kormány a fegyvertartási engedély szigorításán gondolkodik. A fegyverhez jutás nem lesz olyan egyszerű, mint eddig, még az is kétséges, hogy a magánszemélyek egyáltalán hozzájuthatnak-e majd.

A 11 halálos áldozatot követelő, múlt heti finnországi lövöldözés nyomán a finn kormány a fegyvertatás szabályainak szigorítását kezdeményezi, írja a BBC. A belügyminiszter elmondta, hogy ezentúl sokkal nehezebb lesz hozzájutni a fegyverekhez. A tervezett előírások között szerepel, hogy legalább egy évet kell majd gyakorolni lövészklubban, csak ezután lehet az engedélyért folyamodni.

Minden kérvényezőnek át kell esnie majd egy orvosi vizsgálaton, mely a mentális állapotot vizsgálja, valamint a rendőrségre is be kell menni egy elbeszélgetésre. Ezek az új szabályok a pisztolyokra és revolverekre is érvényesek lesznek.

Az elképzeléseket a fegyvertartási törvény módosítására hétfőn hozták nyilvánosságra. A kormányzat azt tervezi, hogy a rendőrség alaposabban ellenőrizheti majd az engedélyre várokat. Matti Vanhanen miniszterelnök elmondta, hogy fontolóra veszik azt is, hogy a magánszemélyek a jövőben egyáltalán ne juthassanak fegyverhez.

Egy 2007-es felmérés alapján Finnország a harmadik a világon, ahol a legtöbb fegyver van magánkézben. Csupán az Egyesült Államok és Jemen előzi meg.