Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Finnország szigorítja fegyvertartási szabályait

2008.09.30. 11:43
A múlt keddi iskolai vérengzés után a finn kormány a fegyvertartási engedély szigorításán gondolkodik. A fegyverhez jutás nem lesz olyan egyszerű, mint eddig, még az is kétséges, hogy a magánszemélyek egyáltalán hozzájuthatnak-e majd.

A 11 halálos áldozatot követelő, múlt heti finnországi lövöldözés nyomán a finn kormány a fegyvertatás szabályainak szigorítását kezdeményezi, írja a BBC. A belügyminiszter elmondta, hogy ezentúl sokkal nehezebb lesz hozzájutni a fegyverekhez. A tervezett előírások között szerepel, hogy legalább egy évet kell majd gyakorolni lövészklubban, csak ezután lehet az engedélyért folyamodni.

Minden kérvényezőnek át kell esnie majd egy orvosi vizsgálaton, mely a mentális állapotot vizsgálja, valamint a rendőrségre is be kell menni egy elbeszélgetésre. Ezek az új szabályok a pisztolyokra és revolverekre is érvényesek lesznek.

Az elképzeléseket a fegyvertartási törvény módosítására hétfőn hozták nyilvánosságra. A kormányzat azt tervezi, hogy a rendőrség alaposabban ellenőrizheti majd az engedélyre várokat. Matti Vanhanen miniszterelnök elmondta, hogy fontolóra veszik azt is, hogy a magánszemélyek a jövőben egyáltalán ne juthassanak fegyverhez.

Egy 2007-es felmérés alapján Finnország a harmadik a világon, ahol a legtöbb fegyver van magánkézben. Csupán az Egyesült Államok és Jemen előzi meg.