József, Bánk
-6 °C
0 °C

A floridaiak szeretnek más államokban is szavazni

2004.10.22. 20:46
Hatvannyolcezer Floridában bejegyzett választó szerepel egy másik szövetségi állam választóinak a névjegyzékében is - írta pénteken az Orlando Sentinel floridai napilap. A négy- és két évvel ezelőtti választásokon 1650-en szavaztak nemcsak egy államban.
Az Orlando Sentinel munkatársai összevetették a floridai választói névjegyzéket a szomszédos Georgia és a közeli Dél-Carolina szavazóinak lajstromával, s tízezreket azonosítottak hasonló névvel és születési dátummal. A dokumentumok tanúsága szerint 1650 választópolgár szavazott Floridában és a másik két állam egyikében a 2000. és a 2002. évi választásokon.

A lap azért választotta ki Georgiát és Észak-Carolinát, mivel ott van a legtöbb floridai bejegyzésű választónak másik lakóhelye azok közül az államok közül, ahol a nyilvánosság számára hozzáférhetőek a választások adatbázisai. A Daily News című lap már augusztusban arról számolt be, hogy 46 ezer New York államban bejegyzett választó szerepel a floridai névjegyzékben is. A duplán szavazók száma a lap szerint éppen elég nagy lehetett 2000-ben ahhoz, hogy befolyásolhassa az elnökválasztás kimenetelét, mivel George Bush elnök mindössze 537 szavazatnyi többséget kapott Floridában, amivel megnyerte az elnökválasztást is.

A lapértesülések megerősítik azokat az aggodalmakat, hogy megismétlődhetnek a négy évvel ezelőtti floridai választások szabálytalanságai és zűrzavara. Az Egyesült Államokban vétséget követ el az az állampolgár, aki kétszer szavaz. A lap által megkeresett választópolgárok azt mondták, hogy nem volt tudomásuk a kettős bejegyzésről.