Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Papírzászlókkal készült Irak lerohanására a CIA

2004.10.20. 11:49
Nem csak az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban tévedett a CIA. A titkosszolgálat annyira biztos volt abban, hogy az irakiak felszabadítóként üdvözlik majd a katonákat, hogy amerikai zászlókat akart csempészni Irakba. Ennél is súlyosabb tévedés volt, hogy a legsúlyosabb ellenállást tanúsító Násziríját békésnek vélték.
Annyira biztos volt az amerikai csapatok baráti fogadtatásában a CIA, hogy papírzászlók százainak Irakba csempészésére készült. A zászlókat a terv szerint a felszabadulást ünneplő irakiak lengették volna, írja a New York Times.

Békésnek hitték az ellenállók városát

A tervet végül David McKieman dandártábornok vetette el, mert tartott tőle, hogy a helyiek inkább megszállót látnak majd az amerikaiakban. A New York Times értesülései szerint a CIA annyira rosszul mérte fel az irakiak hangulatát, hogy a későbbi leghevesebb harcok helyszínét, Násziríját vélte a legbékésebb városnak.

A CIA a lapnak nyilatkozó munkatársa szerint "szinte biztos", hogy az amerikaiak üdvözlésére beszerzett zászlók még mindig egy katonai raktárban hevernek.

Sok mást is elvétettek

A CIA-t az elmúlt hónapokban folyamatos támadások érték iraki tévedései miatt. Több vizsgálat is alaptalannak találta a titkosszolgálat feltételezéseit Irak tömegpusztító fegyvereiről.

De rosszul mérték fel az iraki infrastruktúra állapotát is, pedig talán ez hátráltatja leginkább az ország újjáépítését, írja a Times. A titkosszolgálat hibásan feltételezte azt is, hogy az iraki rendőrök megfelelő kiképzésben részesültek, így alkalmasak lehetnek a háború utáni rendfenntartásra.