Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tenet szerint a CIA nem tévedett

2004.02.05. 17:33
Nem hibázott az amerikai titkosszolgálat, jelentette ki George Tenet. A CIA főigazgatója szerint a rendelkezésre álló adatok alapján joggal feltételezték, hogy Irak tömegpusztítófegyver-programja újraélesztésén dolgozik. A Bush-kormány állítása szerint nem nyúlt bele a jelentésekbe, nem befolyásolta elkészültüket.
Valós képet festettek Szaddám Huszein rendszeréről az amerikai titkosszolgálatok, védte meg a hírszerzők jelentéseit George Tenet, a CIA főigazgatója. Véleménye szerint a jelentésekben elmondták, hogy a "brutális diktátor továbbra is erőfeszítéseket tesz az Egyesült Államok érdekeit sértő programjai folytatására" - jelnetette az AP. Mint mondta, sohasem állították, hogy Irak közvetlen fenyegetést jelent az amerikaiakra.

Nem szóltak bele a jelentésekbe

"Senki sem mondta meg nekünk, mit és hogyan jelentsünk" - utasította el azokat a vádakat, miszerint a hírszerzés jelentéseit a Bush-kormányzat módosította volna. Azt, hogy a mai napig nem találtak tömegpusztító fegyvereket, az AP jelentáse szerint azzal indokolta, hogy a "hírszerzés sosem lehet teljes mértékben pontos".

"Maga David Kay jelentette tavaly ősszel, hogy elég bizonyítékot talált arra, hogy az iraki rezsim a rakétarendszerek az ENSZ határozatait súlyosan sértő fejlesztésére törekedett" - jelentette ki a főigazgató. Kay, az amerikai fegyverzetellenőrök lemondott vezetője távozásakor a kutatás kudarcával indokolta lépését. Lemondása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Bush végül elrendelte az iraki háborút megalapozó titkosszolgálati jelentések felülvizsgálatát.

Rakétát fejlesztettek

Tenet szerint, ha tömegpusztító fegyvereket nem is találtak, bizonyítottnak látják, hogy Irak ezer kilométeres hatótávolságú folyékony hajtóanyagú rakéták kiépítésén dolgozott. Bizonyított az is, hogy a diktatúra tárgyalásokat folytatott Észak-Koreával is a fejlett rakétatechnológiák megvásárlásáról, idézi a CIA főnökét a CNN.

Jogosan tippeltek

Tenet szerint a CIA a háború előttről származó információi azt sugallták, hogy Szaddám vegyi, biológiai és atomfegyverprogramja újraindításán dolgozott. "Ezek az információk szilárd alapot adtak annak a feltételezésnek, hogy Irak tömegpusztítófegyver-programja újraindításán dolgozik. A hangsúly a feltételezés szón van, nem minden elemzésünk alapulhat száz százalékig bizonyított tényeken" - jelentette ki a főigazgató.