Fallúdzsa központjában az amerikaiak

2004.11.09. 15:27
A vártnál könnyebben halad az amerikai offenzíva Fallúdzsa észak-keleti részén. A lázadók központjának egyéb területein házról házra küzdenek az ellenséges felek. A tengerészgyalogosok előőrse már a városközpontban van.
Elérték Fallúdzsa központját a várost ostromló amerikai alakulatok, jelentette több hírügynökség is. Az amerikaiak házról házra folytatják a harcot, beszámolóik szerint az offenzíva hétfő esti kezdete óta öt embert vesztettek. Az iraki lázadók veszteségei meghaladják az ötvenet. Ilávi miniszterelnök a délután éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Bagdadban. Az ostromot elrendelő iraki miniszterelnök hétfőn hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Új tankért kellett mennie

A tengerészgyalogosokkal együtt mozgó tudósítók jelentései szerint az amerikai katonák a várnál kisebb ellenállásba ütköztek a város észak-keleti részén, Dzsolan kerületben. A többi részen azonban kemény harcok folynak.

"Egyszercsak egy fal mögül előugrott egy lázadó, és páncéltörő gránátot lőtt ki a tankomra. Most szerezhetek egy új tankot, hogy kiszedjem onnan", nyilatkozta a Reuters riporterének Robert Bodisch százados.

Folyamatos robbanások

A BBC helyszíni tudósítójának jelentése szerint az alakulat, amivel együtt mozog kedd reggelre teljesítette első célkitűzését, elérte a dzsolani mecsetet. Más udósítók jelentései szerint az amerikaiak már a várost kettészelő főutat is elérték. A BBC arabnyelvű adója egy városlakóval is tudott beszélni, beszámolója szerint százával robbanak a bombák és a gránátok Fallúdzsában.

A város bombázását időközben az amerikaiak felfüggesztették, mivel csapataik már túl mélyen hatoltak be a városba. A tüzérségi támadás így már az ő életüket is fenyegeti. Az előretöréssel párhuzamosan az ostromgyűrűt is szorosabbra vonják, jelentette a Washington Post.

Ötvenezer civil rekedhetett a városban

A város elleni ostrom sokak ellenkezését váltotta ki Irakban. Bár a háromszázezres város civil lakosságának nagy része még az ostrom előtt elmenekült, egyes becslések szerint harminc-, de akár ötvenezer polgári személy is az ostromgyűrűben rekedhetett. Tiltakozásul az akció ellen a szunnita arabokat képviselő legnagyobb szervezet felfüggesztette munkáját az átmeneti iraki kormányban.  • Hírek
  • Babaváró hitel