Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Éheznek a salvadori földrengés túlélői

2001.01.17. 13:22
Hamarosan az éhséggel kell szembenézniük a salvadori földrengés túlélőinek - nyilatkozta a BBC-nek az ENSZ egyik képviselője. A túlélők utáni kutatás - négy nappal a földrengés után - alábbhagyott, a hatóságok az otthon nélkül maradtak segítésére összpontosítanak
Roque Castro, az ENSZ közép-amerikai élelmezési program vezetője szerint Salvador nagyjából még 15 napra elegendő élelmiszerkészlettel rendelkezik, a nehezen megközelíthető terep annak szétosztását is nagymértékben gátolja. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet BBC-nek eljuttatott jelentése szerint a hatmillió lakosnak közel a fele víz nélkül maradt.

A nemzetközi segélyek folyamatosan érkeznek az országba. Francisco Flores salvadori államfő külön nyilatkozatban köszönte meg a nemzetközi közösség segítségét. Az ország törvényhozása megtiltotta az üveges ásványvíz és az alapvető élelmiszerek drágítását.

Tömegsírokba temetik az áldozatokat

A legrissebb adatok szerint 675 áldozata van a földrengésnek, a halottakat - járványt megelőzendő - tömegsírokba temetik. Közel 500 emberről még mindig nem tudnak, így az áldozatok száma tovább emelkedhet. A szombati katasztrófa következtében 45 ezer épület összedőlt vagy megrongálódott, a főutak használhatatlanok. Közel 20 ezer embert telepítettek ki otthonaikból, 15 ezernek pedig sürgősen élelmiszerre lenne szüksége.

A hatóságok négy nappal a földrengés után mérsékelték a túlélők utáni kutatást, és inkább az életben maradottak megsegítésére összpontosítanak. A salvadori katonaság ételt, sátrakat és takarókat osztogat a rászorulóknak. A Reuters szerint a földrengés utórezgései nem szűntek meg, számos ember a félelem miatt az éjszakát az utcán, a szabad ég alatt tölti.

Telefonkorlátozás a szükségállapot alatt

A magyar mentőcsoportról Csibi Károly, a miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport Alapítvány tagja tájékoztatta az Indexet. Az öt magyar kedden este hat órakor érkezett meg Salvadorba, a válságstáb helikopterrel szállította őket a helyszínre. Csibi Károly szerint a magyar mentők napi 19-20 órát dolgoznak, így őket "mikrofonvégre" kapni nehézkés. A kapcsolattartást nehezíti, hogy a Salvadorban érvényben lévő rendkívüli állapot miatt a telefonbeszélgetéseket szigorúan korlátozzák.