Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tizennyolc év börtön Fortuyn gyilkosának

2003.04.15. 12:01
Bár az ügyészség életfogytiglani börtönt javasolt, a bíróság végül 18 év börtönre ítélte Pim Fortuyn gyilkosát. A pszichiátriai jellemzése szerint "nagy intelligenciájú perfekcionalista" Van der Graaf a muzulmán bevádnorlók és egyéb "sérülékeny" csoportok védelmében ölte meg a bevándorlás-ellenes politikust.
Tizennyolc éves börtönbüntetésre ítélte egy amszterdami bíróság Pim Fortuyn gyilkosát - jelentette a BBC. Volker van der Vart saját bevallása szerint előre kitervelten lőtte főbe a holland populista politikust egy rádióstúdió mellett 2002 májusában.

Az ügyészség szerint Van der Graff "hidegvérű, számító" tette miatt életfogytiglani büntetést érdemelt volna - írja a BBC. A gyilkos ügyvédje szerint azonban ezt a holland törvények bűnüket meg nem bánó sorozatgyilkosoknak tartja fent.

A kisebbség védelmében ölt

Fortuyn meggyilkolása nagy felzúdulást keltett Hollandiában, az első politikai gyilkosság volt az országban a II. világháború óta. Van der Graaf bevallása szerint a "muzulmán bevándorlók és a társadalom egyéb sérülékeny rétegeinek védelmében" ölt - jelentette a BBC. A nyíltan homoszexuális szociológiaprofesszor bevándorlási limitet határozott volna meg, és a muszlimok kulturális integrációját sürgette.

Kételyei vannak

Van der Graaf egyébként még mindig "birkózik" a kérdéssel, helyes volt-e tette - derült ki vallomásából. "Minden nap lepereg a szemem előtt. Látom ahogy meghúzom a ravaszt és ahogy Fortuyn összeesik" - mondta.

Intoleráns maximalista

Az ítélethirdetés előtt ismertették a merénylő pszichiátriai jellemzését is. Eszerint tette elkövetésekor Van der Graaf beszámítható állapotban volt. A kisebbségek védelmére hivatkozó gyilkos a jellemzés szerint "nagy intelligenciájú maximalista, érzelmi kommunikációra képtelen és intoleráns a vele ütköző véleményt vallókkal szemben".

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft