Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sarkozy győzelme várható a francia elnökválasztáson

2007.05.06. 08:06
Vasárnap dől el, ki lesz Franciaország új elnöke. A felmérések egyöntetűen Nicolas Sarkozy győzelmét jósolják, aki 54 százalék körüli eredményt érhet el a döntő fordulóban. A jelenlegi adatok a szerdai televíziós vita hatását is tükrözik, amelyben Ségolčne Royal harciasabb, Sarkozy viszont meggyőzőbb volt a franciák szerint.

Nicolas Sarkozy győzelmét prognosztizálják a pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések. Az IFOP közvélemény-kutatása szerint Sarkozy kapná a szavazatok 53 százalékát Ségolčne Royal 47 százalékával szemben.

Az Ipsos és a TNS-Sofres kutatásai szerint is Sarkozy nyerne: 54 illetve 54,5 százalékot jósolnak a jobboldali jelöltnek. A felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy Sarkozy legalább egy százalékponttal erősödött meg az elnökjelölti vitának köszönhetően, míg riválisa, a szocialista Royal szavazóinak száma nem növekedett szerdai szereplése után.


Kattintson a képekért!

Érzelem vagy racionalitás?

Elemzők szerint Royal offenzív stratégiát választott az esélyesebbnek tartott Sarkozyvel szemben a szerdai elnökjelölti vitán. Miközben a szocialista jelölt érzelmeket vitt a vitába és gyakran ellenfele szavába vágott, addig Sarkozy higgadt volt, és igyekezett részletesen kifejteni programját.

Míg a külföldi sajtó azt írta, a vitának nem volt sem nyertese, sem vesztese, a francia közvélemény-kutató intézetek többsége szerint Sarkozy szerepelt jobban. Az IFOP kutatása azt mutatja, hogy a vitát nyomon követők 53 százaléka a jobboldali jelöltet találta meggyőzőbbnek, míg Royalt csak 39 százalékuk tartotta hitelesebbnek.

Szintén az IFOP felméréséből derül ki, hogy 12 vitatémából kilencben Sarkozy tűnt kompetensebbnek, Royal csak a környezetvédelem, az oktatás és a társadalombiztosítás kérdésében tudta felülmúlni riválisát.

A két és fél órás elnökjelölti vitát egyébként 20 millió tévénéző látta Franciaországban, tehát alig kevesebben, mint a 2006-os francia-portugál világbajnoki futballmérkőzés közvetítését, amelyet körülbelül 22 millió francia követett figyelemmel.


Akiknek egyik sem jó

„Nem szavazok Sarkozyre” – mondta François Bayrou, az elnökválasztás első fordulójának harmadik helyezettje szerdai nyilatkozatában. Azt már nem pontosította, hogy ez a második fordulóban érvénytelen szavazat leadását, vagy a szocialista jelölt támogatását jelenti-e.

A centrista jelölt korábban kijelentette, sem Sarkozy, sem Royal támogatására nem bíztatja szavazóit. Bayrou az első fordulóban a szavazatok 18,57 százalékát szerezte meg, így a centrista szavazatok második fordulós megoszlása döntő tényező lehet a választás végső kimenetelében.

Az elnökjelölti vita után készített Sofres-felmérés szerint az első körben Bayroura szavazóknak most 51 százaléka kívánja Sarkozy győzelmét, míg Royalt csak 30 százalékuk látná szívesen az elnöki székben. Eszerint a vita hatására Sarkozy centrista támogatóinak száma növekedett, míg Royal szerdai szereplése után nem szerzett újabb szavazókat középről.

Bayrouhoz hasonlóan Jean-Marie Le Pen, a Nemzeti Front elnöke sem adott tanácsot szavazóinak, ugyanis egyformán veszélyesnek tartja Sarkozyt és Royalt. A szélsőjobboldali jelöltet az első fordulóban a szavazók 10,44 százaléka támogatta, akiknek nagy része – annak ellenére, hogy Le Pen bojkottra hívta őket – valószínűleg Sarkozyre adja majd voksát.

Sarkozy Chirac feleségével kampányolt

A kampánycsend kezdete előtt még mindkét jelölt tartott egy-egy nagy kampányrendezvényt. Royal és Sarkozy is legkedvesebb témája köré építette utolsó elnökjelölti beszédét.

Sarkozy Montpellierben, körülbelül 15 000 jobboldali szimpatizáns jelenlétében csütörtökön tartotta utolsó nagy beszédet. „Azt akarom, hogy anélkül beszélhessek nemzetről, hogy közben nacionalistának neveznének” – jelentette ki a jobboldali jelölt.

Ahogy a kampányban többször is, Sarkozy ismét kijelentette, itt az ideje szakítani a 68-as diáklázadás örökségével, amely szerinte a hierarchia és az értékek pusztulását okozta. Szerinte a mai baloldal képviselői 68 örökösei, akik a jövőben is fenn kívánják tartani a „morális krízis” állapotát, „ahol nincs különbség jó és rossz, igaz és hamis, szép és csúnya között”.

Az első sorból hallgatta Sarkozyt Bernadette Chirac, a leköszönő köztársasági elnök, Jacques Chirac felesége is. Korábban feszült volt a viszony Jacques Chirac és Sarkozy között, márciusban azonban a köztársasági elnök jelezte, Sarkozynek szeretné átadni a helyét az Elysée palotában. Azóta Madame Chirac két UMP-s kampányrendezvényen is részt vett, és egy nyilatkozatában kijelentette: „Soha nem láttam úgy, hogy Nicolas Sarkozy ellentétben állna azoknak a kezdeményezésekkel és programokkal, amelyeket a férjem 12 év alatt bevezetett”.

Royal nem hisz a felméréseknek

Ségolčne Royal csütörtökön – Franciaország másik végén – Lilleben tartott nagy beszédét körülbelül 20 000 szocialista szavazó előtt. Azt kérte híveitől, vasárnapig győzzék meg a bizonytalanokat, és azokat is, akik jelenleg Sarkozyre szavaznának. Beszédében azt ígérte, ha nyer, harcolni fog a diszkrimináció ellen, és minden francia elnöke lesz, tekintet nélkül korra, nemre, származásra és lakóhelyre. „Eljött a nők ideje” – tette hozzá Royal, és azt kérte a franciáktól, merjenek egy női jelöltre szavazni.

A kampány végén Royal nem mulasztott el még egy utolsó támadást intézni Sarkozy ellen. A jobboldal jelöltje „veszélyt jelent a köztársaság egységére” – jelentette ki pénteki kampánylezáró rendezvényén Bretagneban. A Sarkozy erősödését mutató felméréseknek pedig nem hisz, mert szerinte ezeket a jelenlegi hatalomhoz közel álló média megrendelésére készítették.

Változások lesznek

A szerdai vita alatt vált világossá, hogy a legélesebb ellentét a két jelölt között a 35 órás munkahét, a nyugdíjak, a közbiztonság, az energiapolitika és Törökország uniós csatlakozása kérdésében van.

A változások szükségességét egyébként mindkét jelölt egyformán hangsúlyozta a kampány során. Akár Royal, akár Sarkozy nyeri az elnökválasztást, biztos, hogy Franciaország történetében hétfőtől új fejezet kezdődik.