Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tisztázta Frundát a romániai átvilágító bizottság

2006.09.18. 15:34
Frunda György szenátor nem működött együtt az egykori kommunista politikai rendőrséggel, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) e következtetését maga az érintett is megerősítette az Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában.

"A CNSAS csütörtöki ülése után este felhívtak, és közölték, megállapították, hogy nem működtem együtt a Securitatéval" - mondta a bukaresti napilapnak telefonon a politikus.

Sandru vádjai

A CNSAS-ban zajló vizsgálatok az elmúlt hetekben alaposan felkavarták a közéletet. Lavinia Sandru, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának (PIN) alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján szenzációt keltett azzal az állításával, miszerint az átvilágító testület és a pártok vezetői között "alku" született bizonyos politikusok "tisztára mosásáról".

Sandru azt mondta: a "titkos egyezség" révén a CNSAS tagjainak mindegyike - akiket egyébként a pártok delegáltak a testületbe - egy-egy pártpolitikus "ártatlanná nyilvánításáért" felel. A PIN alelnöke úgy tudja: az első "tisztára mosandó" csomagban az RMDSZ-es Frunda György, a demokrata Cristian Radulescu, a szociáldemokrata Serban Mihailescu és a nagy-romániás Marcu Tudor szerepel.

Pletykából él

"Vannak olyan politikusok, akik pletykából élnek meg, mert másképp nem tudnak érvényesülni" - kommentálta az ÚMSZ-nek Sandru kijelentéseit Frunda György. Frunda ugyanakkor jelezte, hogy nem kívánja beperelni kijelentéseiért Lavinia Sandrut.

A bukaresti lapok augusztus közepén szinte egymásra licitálnak az ügynökvádak felsorolásában. Ekkor például Frunda Györgyöt faggatták állítólagos ügynökmúltjáról. Az RMDSZ más vezetőit már korábban megvádolták a sajtóban azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval.

Más magyar vezetőket is megvádoltak már ügynökmúlttal

Markó Béla RMDSZ-elnököt és az egyes hírek szerint mintegy 8 millió dolláros vagyonnal rendelkező Verestóy Attila RMDSZ-szenátort is meggyanúsította az Evenimentul Zilei című bukaresti lap korábban azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval.

Az Adevarul augusztus közepén Frunda Györgyről, a menő marosvásárhelyi ügyvédről, RMDSZ-szenátorról véli kideríteni, hogy együttműködött a Securitatéval. Frunda esetében az is különleges, hogy nemcsak hálózati dossziéja van, írja a lap, hanem megfigyelési is, vagyis egyszerre jelentett és egyszerre figyelték Frundát. Frunda már akkor tagadta, hogy együttműködött volna a Securitatéval, illetve hogy azonosítója lett volna, és jelentéseket írt volna bárkiről is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!