Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tisztázta Frundát a romániai átvilágító bizottság

2006.09.18. 15:34
Frunda György szenátor nem működött együtt az egykori kommunista politikai rendőrséggel, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) e következtetését maga az érintett is megerősítette az Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában.

"A CNSAS csütörtöki ülése után este felhívtak, és közölték, megállapították, hogy nem működtem együtt a Securitatéval" - mondta a bukaresti napilapnak telefonon a politikus.

Sandru vádjai

A CNSAS-ban zajló vizsgálatok az elmúlt hetekben alaposan felkavarták a közéletet. Lavinia Sandru, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának (PIN) alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján szenzációt keltett azzal az állításával, miszerint az átvilágító testület és a pártok vezetői között "alku" született bizonyos politikusok "tisztára mosásáról".

Sandru azt mondta: a "titkos egyezség" révén a CNSAS tagjainak mindegyike - akiket egyébként a pártok delegáltak a testületbe - egy-egy pártpolitikus "ártatlanná nyilvánításáért" felel. A PIN alelnöke úgy tudja: az első "tisztára mosandó" csomagban az RMDSZ-es Frunda György, a demokrata Cristian Radulescu, a szociáldemokrata Serban Mihailescu és a nagy-romániás Marcu Tudor szerepel.

Pletykából él

"Vannak olyan politikusok, akik pletykából élnek meg, mert másképp nem tudnak érvényesülni" - kommentálta az ÚMSZ-nek Sandru kijelentéseit Frunda György. Frunda ugyanakkor jelezte, hogy nem kívánja beperelni kijelentéseiért Lavinia Sandrut.

A bukaresti lapok augusztus közepén szinte egymásra licitálnak az ügynökvádak felsorolásában. Ekkor például Frunda Györgyöt faggatták állítólagos ügynökmúltjáról. Az RMDSZ más vezetőit már korábban megvádolták a sajtóban azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval.

Más magyar vezetőket is megvádoltak már ügynökmúlttal

Markó Béla RMDSZ-elnököt és az egyes hírek szerint mintegy 8 millió dolláros vagyonnal rendelkező Verestóy Attila RMDSZ-szenátort is meggyanúsította az Evenimentul Zilei című bukaresti lap korábban azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval.

Az Adevarul augusztus közepén Frunda Györgyről, a menő marosvásárhelyi ügyvédről, RMDSZ-szenátorról véli kideríteni, hogy együttműködött a Securitatéval. Frunda esetében az is különleges, hogy nemcsak hálózati dossziéja van, írja a lap, hanem megfigyelési is, vagyis egyszerre jelentett és egyszerre figyelték Frundát. Frunda már akkor tagadta, hogy együttműködött volna a Securitatéval, illetve hogy azonosítója lett volna, és jelentéseket írt volna bárkiről is.