16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

G8-csúcstalálkozó Japánban

2000.07.18. 19:46
Ellentmondásoktól terhelt lehet a július 19-én kezdődő G8-csúcstalálkozó: a tervezett fő kérdéskörök mellékessé válhatnak, a találkozók elmaradhatnak, a szigetlakók tüntethetnek.
Okinawa szigete 1972-ig amerikai fennhatóság alatt állt, és miután visszakerült a japánokhoz, amerikai elnök nem látogatta. Amerikaiakban azért nincs hiány a szigeten, hiszen egy 30 ezer fős hadsereg állomásozik ott. A hétvégén pedig hétezer lakos tüntetett az amerikai katonai jelenlét ellen: egy megerőszakolt 14 éves japán kislány és egy cserbenhagyásos gázolás váltotta ki a lakosok haragját.

A találkozót meghatározza, a Camp Davidben zajló béketárgyalások eredménye
Camp David árnyéka Okinawáig vetül

A találkozót meghatározza, hogy Camp Davidben amerikai védnökség alatt folynak az palesztin-izraeli béketárgyalások. Ha sikerül a találkozóig hátrlévő időben megkötni az oly sokat áhított békeszerződést, akkor Bill Clinton elnök Barak és Arafat társaságában érkezik a szigetre, hogy a nyolcak előtt is ,,eldicsekedhessenek" sikerükkel, illetve a G8-országoktól a békeszerződés támogatását kérjék. Másról nem is tárgyalnak majd, csak a közel-keleti békéről; az olyan tervezett fő kérdések, mint az IT-forradalom és a koreai félszigeten kialakult új politikai helyzet mellékessé válhatnak. Ha viszont nem lesz béke, és Clinton egyedül utazik, akkor a G8-ak szomorúak lesznek, és a japán-amerikai magas szintű találkozó is elmaradhat.

G7+1=G8
A világ hét legfejlettebb ipari államát - Franciaországot, az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Németországot, Nagy-Britanniát és Olaszországot - tömörítő G7-et Oroszországgal kibővítve G8 néven emlegetik.
A tervezett fő kérdéskörök azért is valószínű, hogy háttérbe szorulnak, mert olyan problémák vetődtek fel, mint az amerikai rakétavédelmi pajzs, vagy Milosevics alkotmánymódosítása utáni Jugoszlávia.

Miloseviccsel csínján kell bánni?

Az amerikaiak a földrajzilag közel lévő, már működő észak-koreai rakétapajzzsal példálóznak, és a G8-országok megértését és áldását szeretnék tudni a terven. A G8-ak élesen bírálták Milosevics július 6-i alkotmánymódosítását is, mely lehetővé teszi, hogy másodszor vagy esetleg harmadszor is Jugoszlávia szövetségi elnöke legyen. Egyedül Igor Ivanov orosz külügyminiszter csitította a kedélyeket: szerinte Miloseviccsel csínján kell bánni.

Egy történelmi pillanat

A találkozón egy történelmi pillanat biztosan lesz: már a G8-országok külügyminisztereinek egyeztető találkozóján megállapodtak abban, hogy legalább hat államfő találkozik majd az el nem kötelezett országok, az Afrikai Egységszervezet, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége és a világ legszegényebb országait tömörítő G77 csoport soros elnöki tisztét betöltő országok - Dél-Afrika, Algéria, Thaiföld, illetve Nigéria - államfőivel.

A külügyminiszterek munkareggelin tárgyaltak az adósságterhek csökkentéséről, a fejlett és fejlődő országokat egymástól elválasztó technológiai, informatikai szakadék áthidalásáról, a globalizáció negatív vetületeiről, a konfliktusok megelőzéséről, valamint az AIDS elleni küzdelemről. Nkosana Clarice Dlamini Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztere a tárgyalás után elmondta, hogy kellemes meglepetést okozott neki és társainak az, hogy az álláspontok hasonlítanak. Szerinte ,,stratégiai partnerség kialakulására van remény".  • Tippek
  • Bankszámla