Véget ért a G8-csúcstalálkozó

2000.07.23. 20:57
Vasárnap Okinawán befejeződött a hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő G8-ak éves értekezlete. A találkozón szó volt a ,,digitális szakadék" csökkentéséről, az AIDS és a szegénység elleni küzdelemről, valamint a szegény államok adósságának elengedéséről. A Nyolcak továbbra sem támogatják az Egyesült Államokat rakétavédelmi programjának folytatásában.
Ismét ígéretet tettek rá, hogy a világ legszegényebb országainak nyújtott adósságok egy részét elengedik
A hét legfejlettebb ipari állam - az Egyesült Államok, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada -, valamint Oroszország a háromnapos csúcstalálkozó végén kiadott kommünikéjükben kijelentették, hogy a globalizáció előrehaladtával elkerülhetetlen, hogy a fejlettebb államok támogassák a harmadik világ országait. Ismét ígéretet tettek rá, hogy a világ legszegényebb országainak nyújtott adósságok egy részét elengedik.

Az adósságelengedésért kampányoló civil szervezetek szerint azonban a találkozó ezúttal is csak ígéretekről, nem pedig valós teherkönnyítésről szólt. A Nyolcak tavalyi, kölni találkozójukon megígérték, hogy a harmadik világ országainak kétszázhatvanmilliárd dolláros adósságából százat elejtenek; valójában a negyven adós alig felének van esélye, hogy teljesítése a nemzetközi pénzügyi szervezetek által szabott feltételeket, és a százmilliárd dollárnak eddig mindössze tíz százalékát engedték el. Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan maga is csatlakozott a ,,túl sokat ígérő, keveset cselekvő" vezetőket bíráló szervezetekhez.

Kritikusok szerint a csúcs másik fontos ígérete, a ,,digitális szakadék" - a fejlett és a fejlődő országok ,,behálózottsága" közti óriási különbség - leküzdése ,,különös". A G8-vezetők ugyanis megegyeztek abban, hogy felállítanak egy "dot force" szervezetet, aminek az lenne a dolga, hogy állami és magánforrásokból támogassa a számítógépek és az internet elterjedését a szegényebb országokban. Civil szervezetek szerint azonban érthetetlen, hogy a Nyolcak ilyesmiről beszélnek, amikor a világ egyes részein nem a telefon és a számítógépek, hanem a vízellátás és az élelmiszer, hiánya okozza a legnagyobb problémát. A számítógépek nem ehetőek - mondta tömören Kewesi Owusu, a Jubilee 2000 nevű szervezet afrikai koordinátora. Japán ennek ellenére tizenötmilliárd dollárt ajánlott fel IT-szakértők kiképzésére a következő öt év folyamán.

Az AIDS és más betegségek elleni harc támogatására is ígéretet tettek Okinawán. Japán hárommilliárd dollárt kínált erre a célra a következő három évben, míg az Egyesült Államok évente egymilliárdot szán gyógyszertámogatásra a harmadik világban. Clinton elnök további háromszázmillió dollár értékű élelmiszert ígért az iskolai étkezések támogatására. Nagy-Britannia bejelentette, hogy megduplázza az általa erre a célra félretett összeget. A vezetők azt is megígérték, hogy támogatják az oktatás szinvonalának emelését, az írástudás elterjesztését a szegényebb országokban.

A Nyolcak sürgették továbbá a Világkereskedelmi Szervezetet (WTO), folytassa tavaly Seattle-ben félbeszakadt tárgyalásait. A köztük lévő komoly ellentétek miatt azonban nem tudtak megegyezni a részletekben.

Putyin beszámolt Phenjang azon ajánlatáról, miszerint a sztálinista állam beszüntetné rakétaprogramját, ha cserébe hozzájuthat más országok űrtechnológiájához
Szintén nem jutottak dűlőre az amerikai rakétavédelmi program kérdésében. Clinton elnök hiába próbálta meggyőzni partnereit arról, hogy az NMD (National Missile Defence, nemzeti rakétavédelmi program) mindössze az úgynevezett "latorállamok" ellen irányul, Európa és Oroszország attól tartanak, az felborítaná a nemzetközi erőegyensúlyt, és új fegyverkezési versenyhez vezethet. A projektet nem támogatja Kína sem.

Beszámolót hallgattak meg a vezetők Putyin orosz elnöktől eheti észak-koreai útjáról. Putyin megismételte Phenjang azon ajánlatát, miszerint a sztálinista állam beszüntetné rakétaprogramját, ha cserébe hozzájuthat más országok űrtechnológiájához. Mint arról korábban hírt adtunk, az ajánlatot Washingtonban mérsékelt lelkesedéssel fogadták. Putyin rámutatott, hogy bár a két Korea az elmúlt időszakban közeledett egymáshoz, a helyzet még mindig robbanásveszélyes. A orosz kormányfő beszédével egyébként olyan sikert aratott, hogy többek szerint ideje Moszkvát a Nyolcak teljes jogú tagjává tenni. Oroszország eddig csak a politikai megbeszéléseken vett részt, a gazdasági-pénzügyi témájú találkozókból kirekesztették.  • Tippek
  • Hírek