Őrizetbe vették a galápagosi tanker személyzetét

2001.01.25. 19:02
Az ecuadori hatóságok őrizetbe vették a Jessica legénységét, miután a hajóból napok óta ömlik az olaj az óceánba a Galápagos-szigetek mellett. A kapitány egy interjúban elismerte, hogy ő a hibás a hajó zátonyra futásáért. Kiderült az is, hogy a hajó tulajdonosa nem engedte, hogy a helyi halászok segítsenek az üzemanyag lecsapolásában, mert mint mondta ,,nem állapodtak meg az elvitt olaj visszavásárlási árában".
Őrizetbe vették, és egy katonai bázison tartják fogva a Jessica nevű tanker kapitányát és teljes személyzetét - közölte a BBC. A hajó 16-án futott zátonyra a Galápagos-szigetektől párszáz méterre. Az olaj azóta is ömlik a roncsból, a szigetcsoport néhány tagját már elérte a szennyeződés, és a környezetvédők szerint óriási károkra kell számítani.

Az ecuadori hatóságok szerint a személyzet mellett a hajó tulajdonosát is felelősségre vonják, és ha bűnösnek találják őket, akár öt éves börtönbüntetést is kaphatnak. A kormány azzal is vádolja a Jessica tulajdonosait, hogy azok nem engedték a helyi halászoknak, hogy a baleset után kiszivattyúzzák az üzemanyag egy részét a hajóból. A tulajdonosok arra hivatkoztak, hogy az olaj visszavásárlási árának megállapításáig akarták a halászokat a roncstól távol tartani.

Tarquinio Arevalo, a Jessica kapitánya a BBC-nek nyilatkozva elismerte bűnösségét. Mint mondta ,,elnézett néhány tájékozódási pontot", de már kilenc napja nem alszik a baleset óta és tudja, hogy mindenki őt vádolja.

Nyolcszázezer liter olaj ömlött a vízbe

A Jessica körüli mentési munkák eközben folytatódnak. A legfrissebb jelentések szerint a hajón több mint egymillió liter üzemanyag volt, és ennek már körülbelül a nyolcvan százaléka az óceánba ömlött. A szakértők szerint a heves szél szétterítette az olajfoltot, így kicsit csökkent a szennyezés koncentrációja, így a szigeteket érintő környezetszennyezés is enyhébb lehet. A szennyeződés annak ellenére elérte a partokat, hogy már az első napokban körülvették, és különböző anyagokkal megpróbálták a semlegesíteni. Az illetékesek szerint három szigetet ért el a folt, és legalább ötven állatot érint a szennyezés.

Az embereket is fenyegeti a szennyeződés

A környezetvédők egyik legfőbb gondja, hogy a hajó körül minden gerinctelen élőlény elpusztult, és ez helyreállíthatatlan károkat okozott a táplálékláncban. A ritka állatok mellett már a négyezer szigetlakó is veszélyben van, mivel a baleset óta nem tudnak a part közeli vizekben halászni.  • Hírek
  • Bankszámla