Valér
4 °C
8 °C

Mi van, ha Szentes rakétákkal lövi Szegedet?

2009.01.09. 17:42
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Akkor milyen alapon támadt meg Izrael egy segélyezéssel is foglalkozó és demokratikusan megválasztott szervezetet?
A Hamász végső célja ma is Izrael megsemmisítése, és a palesztin állam létrehozása. A Hamász minden izraeli civilt katonai célpontnak tekint. Bár a Hamászt demokratikusan választották meg, egyedül nem tudta irányítani a Palesztin Hatóságot a nemzetközi blokád miatt. 2007-ben a vele koalícióban lévő Fatahra támadt, és katonai puccsal átvette a terület irányítását. A Hamász iszlám államot akar, és nem csak a zsidók ellen harcol, de a Gázában élő keresztényeket is fenyegeti.
Kié akkor igazából az a föld, ahol most Izrael van?
Ezen a földön évezredek óta élnek zsidók, az arabok másfél évezreddel ezelőtt jelentek meg. A II. világháború és a holokauszt után az ENSZ úgy döntött, megilleti az ott élő zsidókat is és arabokat is egy önálló állam Palesztina kettéválasztásával. Ebbe azonban az arabok nem egyeztek bele, és 1948-ban Egyiptom, Szaúd-Arábia, Jordánia, Libanon, Irak és Szíria megtámadták az új államot. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el a Gázai övezetet, amelyet az ellene irányuló arab terrortámadások miatt indított. 1994-ben került ismét önálló palesztin közigazgatás alá Gáza, és 2005-ben az utolsó izraeli katona is kivonult innen.
Akkor ezzel mégiscsak kaptak egy területet és van egy államszerű valamijük. Miért nem próbálnak kihozni ebből valamit?
Amíg Gáza 1948-tól 1967-ig egyiptomi fennhatóság alatt volt, nagyon rossz körülmények uralkodtak ott. Az izraeli megszállás idején jelentős fejlődés következett be. A kilencvenes években azonban az önálló palesztin irányítás idején harmadával csökkent a terület gazdasági teljesítménye. Amikor 2005-ben Izrael az itt élő 8000 zsidót kitelepítette, az általuk létrehozott gazdaságok egy részét lerombolták a palesztinok.
Tehát volt valami lehetőség, csak nem éltek vele?
Azt mondják, azért nem tudtak fejlődni, mert Izrael folyamatos embargókat alkalmazott, és a határzárak miatt lehetetlenné vált a munkaerőáramlás. Van persze olyan vélemény is, hogy a mindent átható palesztin korrupció miatt nem tudott fejlődni Gáza.
Izrael most újra el akarja foglalni a Gázai övezetet?
Nem. Izrael meg akarja gyengíteni a Hamász katonai erejét, és elzárni azokat az alagutakat a gázai-egyiptomi határon, amelyeken keresztül üzemanyag, élelmiszer és persze fegyver érkezik oda. Arra is számítanak, hogy a lakosság megelégeli a szenvedést, és mindezért majd a Hamászt fogja okolni, de valljuk be, ennek nem sok esélye van. Izrael mindenesetre a mérsékeltebb Fatahhal akar megállapodni a terület stabilitásáról.
De meg lehet oldani ezt a helyzetet F-16-osokkal és tankokkal?
Katonai szakértők szerint igen. 2006-ban Izrael megtámadta Dél-Libanont, ahonnan akkor a Hamásszal szimpatizáló Hezbollah lőtte rakétákkal Izraelt. Azóta abból az irányból nem lőnek. A most kitört háborúban ugyan érkezett néhány rakéta Libanon felől, de azokat valószínűleg nem a Hezbollah, hanem egy másik szélsőséges palesztin szervezet lőtte ki.
Lesz itt valaha béke?
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünetre szólított fel, és Egyiptom is megpróbál közvetíteni. Lehet, hogy lesz tűzszünet, de béke nem. Vannak szélsőségesek mindkét oldalon, akik ezt megakadályozzák, meg nehéz olyan embert találni még Gázában és Izraelben, akinek ne lennének sérelmei.

A Gázarágó a január 9-én megjelent változathoz képest több helyen módosult, az olvasók ugyanis több pontatlanságra hívták fel a figyelmem. Köszönöm a segítségüket. Külön köszönet Bereznay András tanácsaiért.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft