Ilona
17 °C
32 °C

Felgyújtotta magát egy tiltakozó telepes

2005.08.17. 19:05
Az éjféli hatéridő lejártával az izraeli hadsereg elkezdte erőszakkal kitelepíteni a gázai övezet zsidó telepeseit. Neveh Dekalimban ezer telepes barikádozta el magát egy zsinagógában, Netivotban egy tiltakozó telepesnő felgyújtotta magát. Egy izraeli telepes vaktában lövöldözött, és lelőtt három palesztint Ciszjordániában, a Hamász megtorlással fenyegetőzik.

Felgyújtotta magát egy zsidó telepesnő szerdán a Gázai övezet határánál, Netivot izraeli város közelében, tiltakozásul az övezet zsidó telepeinek felszámolása miatt, jelentette az AP. A kórházba szállított nő bőrfelületének több mint hatvan százaléka megégett.

Barikád a zsinagógában

A gázai övezet kiürítésének amúgy is szerda a csúcspontja, hiszen kedd éjfélkor járt le az utolsó ultimátum a telepek elhagyására. Az izraeli hadsereg szerda reggel hozzá is látott négy telep erőszakos kiürítéséhez. A hadsereg alakulatai Morag, Ganei Tal és Bedolah mellett a legnagyobb telep, Neveh Dekalim kiürítését kezdte meg, jelentette a CNN.

Ez utóbbi, hivatalosan 2600 lakosú telepre a kivonulás előtti hetekben több száz tiltakozónak sikerült bejutnia. Ezer telepes a telep zsinagógájában barikádozta el magát, őket különösen nehéz lesz kivernie a vallási indulatokat is figyelembe vevő katonáknak.

Eyval Giladi dandártábornok, a kiürítés egyik irányítója szerint ugyanakkor minden a tervek szerint halad, írja a CNN. A kedd éjféli végső határidőig a kilencezer gázai telepes közel fele hagyta el önként a telepeket. Eddig egy telepet, a hetven lakosú Dugitot sikerült teljesen kiüríteni. Ciszjordániában, ahol négy kisebb telepet számolnak fel, előrébb tartanak, Ganim és Kadim lakosait már mind kitelepítették, jelentette a CNN.

Giladi szerint a hadsereg a lehető legminimálisabb erőszak alkalmazásával kívánja kitessékelni a határidőn túl is Gázába maradó - így a családonként negyed-félmillió dollár kompenzációtól eleső - telepeseket.

Vaktában lövöldözött egy telepes

Bár az önkéntes kiköltözés határideje kedd éjfélkor járt le, napközben már több összetűzés volt. Izraelből érkezett tiltakozó fiatalok lángoló gumiabroncs-barikádokkal próbálták megakadályozni, hogy a hadsereg költöztetőkamionjai bevonulhassanak Elei Sinaiba.

Palesztinokra nyitott tüzet egy izraeli telepes szerdán a ciszjordániai Silo zsidó telepnél. A lövöldözésben három palesztin életét vesztette, kettő megsebesült. A zsidó férfi egy biztonsági őr fegyverét ragadta el, aki Silo ipari övezeténél posztolt, és vaktában elkezdett lövöldözni a közeli palesztinokra. A fegyverest őrizetbe vették.

Az eset után palesztin fegyveresek aknagránátot lőttek ki egy izraeli katonai állásra a gázai övezeti Morag zsidó telepnél, a támadás nem szedett áldozatot. A Hamász szóvivője útján azzal fenyegetőzött, hogy megtorolja a merényletet.

Giladi dandártábornok értékelése szerint a Palesztin Hatóság rendészeti szervei példásan működnek együtt az izraeli hadsereg alakulataival. A tábornok szerint ha a jövőben is így halad a kitelepítés, járom hét múlva a tervek szerint átadhatják a területeket a palesztinoknak, írja a CNN.