Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felgyújtotta magát egy tiltakozó telepes

2005.08.17. 19:05
Az éjféli hatéridő lejártával az izraeli hadsereg elkezdte erőszakkal kitelepíteni a gázai övezet zsidó telepeseit. Neveh Dekalimban ezer telepes barikádozta el magát egy zsinagógában, Netivotban egy tiltakozó telepesnő felgyújtotta magát. Egy izraeli telepes vaktában lövöldözött, és lelőtt három palesztint Ciszjordániában, a Hamász megtorlással fenyegetőzik.

Felgyújtotta magát egy zsidó telepesnő szerdán a Gázai övezet határánál, Netivot izraeli város közelében, tiltakozásul az övezet zsidó telepeinek felszámolása miatt, jelentette az AP. A kórházba szállított nő bőrfelületének több mint hatvan százaléka megégett.

Barikád a zsinagógában

A gázai övezet kiürítésének amúgy is szerda a csúcspontja, hiszen kedd éjfélkor járt le az utolsó ultimátum a telepek elhagyására. Az izraeli hadsereg szerda reggel hozzá is látott négy telep erőszakos kiürítéséhez. A hadsereg alakulatai Morag, Ganei Tal és Bedolah mellett a legnagyobb telep, Neveh Dekalim kiürítését kezdte meg, jelentette a CNN.

Ez utóbbi, hivatalosan 2600 lakosú telepre a kivonulás előtti hetekben több száz tiltakozónak sikerült bejutnia. Ezer telepes a telep zsinagógájában barikádozta el magát, őket különösen nehéz lesz kivernie a vallási indulatokat is figyelembe vevő katonáknak.

Eyval Giladi dandártábornok, a kiürítés egyik irányítója szerint ugyanakkor minden a tervek szerint halad, írja a CNN. A kedd éjféli végső határidőig a kilencezer gázai telepes közel fele hagyta el önként a telepeket. Eddig egy telepet, a hetven lakosú Dugitot sikerült teljesen kiüríteni. Ciszjordániában, ahol négy kisebb telepet számolnak fel, előrébb tartanak, Ganim és Kadim lakosait már mind kitelepítették, jelentette a CNN.

Giladi szerint a hadsereg a lehető legminimálisabb erőszak alkalmazásával kívánja kitessékelni a határidőn túl is Gázába maradó - így a családonként negyed-félmillió dollár kompenzációtól eleső - telepeseket.

Vaktában lövöldözött egy telepes

Bár az önkéntes kiköltözés határideje kedd éjfélkor járt le, napközben már több összetűzés volt. Izraelből érkezett tiltakozó fiatalok lángoló gumiabroncs-barikádokkal próbálták megakadályozni, hogy a hadsereg költöztetőkamionjai bevonulhassanak Elei Sinaiba.

Palesztinokra nyitott tüzet egy izraeli telepes szerdán a ciszjordániai Silo zsidó telepnél. A lövöldözésben három palesztin életét vesztette, kettő megsebesült. A zsidó férfi egy biztonsági őr fegyverét ragadta el, aki Silo ipari övezeténél posztolt, és vaktában elkezdett lövöldözni a közeli palesztinokra. A fegyverest őrizetbe vették.

Az eset után palesztin fegyveresek aknagránátot lőttek ki egy izraeli katonai állásra a gázai övezeti Morag zsidó telepnél, a támadás nem szedett áldozatot. A Hamász szóvivője útján azzal fenyegetőzött, hogy megtorolja a merényletet.

Giladi dandártábornok értékelése szerint a Palesztin Hatóság rendészeti szervei példásan működnek együtt az izraeli hadsereg alakulataival. A tábornok szerint ha a jövőben is így halad a kitelepítés, járom hét múlva a tervek szerint átadhatják a területeket a palesztinoknak, írja a CNN.