Pál
-1 °C
5 °C

Gordon Brown teljesen megvakulhat

2008.10.13. 09:46
Aggasztja a brit közvéleményt, hogy miniszterelnöke a pénzügyi válság idején gyakran csak zavartan mosolyog, miközben a semmibe réved. Mint kiderült, ennek oka, hogy a fél szemére vak Brown látása egyre romlik. Még látó jobb szemének retinája bármikor leszakadhat, és már csak a nagyon nagy betűkkel nyomtatott szövegeket tudja elolvasni.

Gordon Brown, a britek miniszterelnöke 16 éves volt, amikor rögbizés közben megvakult a bal szemére. Most barátai attól tartanak, teljesen elveszítheti látását. A Daily Telegraph a miniszterelnökhöz közeli forrásai szerint Brown látása egyre jobban romlik. Már csak az óriási méretben kinyomtatott szövegeket tudja elolvasni, a nyilvános eseményeken pedig rendszerint segítségre szorul.

Néhányan úgy vélik, hogy ha Brown véletlenül nekimenne valaminek, megmaradt jobb retinája is végzetesen megsérülhet, így Brown teljesen megvakulhat. A félelmeket csak erősíti, hogy egyre gyakrabban van problémája jobb szemével is, amiről nemrég eltávolítottak egy hályogot, írja a lap.

Maga Brown a lap szerint sztoikus az ügyben. "Elég jól látok" - mondta a lapnak, igaz, azt elismerte, hogy "amikor közönséghez beszélek, automatikusan korrigálni akarom (melyik irányba nézek), ezzel óvatosnak kell lennem. Ha olvasok, kicsit oldalazva kell néznem". Egy munkatársa szerint viszont, ha biztosan választ akar kapni egy emailre a miniszterelnöktől, "akkor biztosan legalább 36 pontos betűméretet használok", írja a lap.

Brown romló látásáról egyre több sztori terjeng. A miniszterelnök egy parlamenti ülésen, az azonnali kérdések órájában véletlenül ráborította a tintát a pulpitusra, a Munkáspárt tavaszi kongresszusán pedig rossz irányba indult el a színpadról és nem találta a kijáratot. Nemrégiben pedig háborús veteránokat köszöntött volna, amikor is a protokollnak pillanatok alatt arrébb kellett tessékelnie minisztertársát, John Reidet, mert a kormányfő láthatóan őt köszöntötte volna a veteránok helyett.

A Telegraph szerint a miniszterelnöki hivatal most azért csepegtet részleteket Brown betegségéről, mert a pénzügyi válság idején különösen aggasztónak tűnik, hogy Brown néha látszólag a semmibe mered. Merev arckifejezése és erőltetett mosolya pedig nem tűnik túl hitelesnek.