Ervin
14 °C
22 °C

Vallási zavargásokhoz vezethet a brit iszlámgyűlölet

2004.06.01. 17:02
A muzulmánok elidegenedéséhez, végső soron pedig zavargásokhoz vezethet a brit muzulmánellenesség. Egy kormányzati felkérésre készült jelentés szerint Nagy-Britanniában intézményesült az iszlamofóbia.
Intézményesült az iszlámellenesség Nagy-Britanniában - állítja meglehetősen pesszimista jelentésében a Brit Muzulmánok és az Iszlamofóbia Bizottság (CBIM). Az 1997-ben Jack Straw külügyminiszter felkérésére indított vizsgálat, melynek összegző jelentését a héten tervezik nyilvánosságra hozni, vallási zavargások veszélyére hívja fel a figyelmet.

Világok harca

A többezer muzulmán megkérdezésével készült felmérés szerint az iszlámellenesség a teljes brit társadalmat átitatja. Ennek fő okai a 2001 szeptember 11-i terrortámadások és az iraki háború. A jelentés szerint a terrortámadások óta meredeken emelkedett a mecsetek elleni támadások száma.

"Most újra a civilizációk összecsapásáról egyfajta új hidegháborúról beszélnek. Nagy a veszélye, hogy a muzulmánok amúgy is törékeny nagy-britanniai hídfőjét teljesen megsemmisíti a megvetés és a tolerancia hiánya" - jelentette ki a Guardiannak Dr. Richad Stone, a CBIM elnöke.

Iszlámellenes törvények

A brit muzulmánok tanácsának egyik vezetője, Sadiq Khan szerint az iszlamofóbiát bizonyos törvények is erősítik. Véleménye szerint a 2000. évi terrorizmus törvény és a 2001. évi antiterrorizmus törvény " a félelem klímáját teremtette meg". "A muzulmán jótékonysági egyletek pénzeit lefoglalják, a hívők pedig nem mernek adakozni, nehogy a terrorizmus támogatásával vádolják meg őket" - nyilatkozta.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy több úgynevezett jótékonysági szervezet ténylegesen is terroristákat támogat.

Zavargások törhetnek ki

A muzulmánokkal szembeni megkülönböztetésnek mindenesetre számszerű adatai is vannak. 2003-ban mintegy harmincötezer muzulmánt állítottak meg és kutatták át a rendőrök az utcán. Három évvel korábban alig kétezret. Meredeken nőt a fogva tartott muzulmánok száma is, 2001-ben 6 095 iszlám hívő volt börtönben, míg 1991-ben csak 731. A börtönpopuláció kilenc százaléka muzulmán, bár a teljes lakosságban csak három százalék az arányuk - írja a Guardian.

"Az iszlamofóbia intézményesült Nagy-Britanniában. Ha nem teszünk pozitív lépéseket a muzulmán fiatalokért akkor hamarosan dühöngő, zavargó, a rendőrökkel összecsapó tömegekkel találhatjuk szembe magunkat" - összegezte a lapnak Stone.