Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Pszichiátriára vitték a papomobilra ugró férfit

2007.06.06. 20:19
A nézők soraiból mászott fel a kordonra, majd a papomobilra próbált ráugrani egy 27 éves német férfi. Az utóbb zavart elméjűnek nyilvánított németet leteperték a testőrök, aztán pedig pszichiátriai intézetbe szállították.
A pápa testőrei letepertek egy férfit szerdán a vatikáni Szent Péter téren, miután az megpróbált felugrani XVI. Benedek pápamobiljára, amikor az egyházfő megkezdte általános audienciáját.

Pszichiátriai intézetbe került a tettes

A tettes pszichiátriai intézetbe került, miután kihallgatta a Vatikán bírája és átesett egy orvosi vizsgálaton, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy az illető "zavart elméjű" - közölte a Szentszék szóvivője.


A 27 éves, német állampolgárságú férfi nem akart az egyházfő életére törni, csak szerette volna felhívni magára a figyelmet - tette hozzá Federico Lombardi, a sajtószolgálat igazgatója.

A pápa nem sérült meg

XVI. Benedek nem sérült meg, sőt úgy tűnik, észre sem vette, amikor a férfi átugrott a téren emelt védőtorlaszon és a nyitott pápamobil után vetette magát, amely az általános kihallgatásra összegyűlt tömegnek integető pápát szállította.

Legalább nyolc testőr ragadta meg a vélt támadót és földre szorította, eközben az egyházfő még csak hátra sem nézett. A fehér terepjáró továbbgördült a zavartalanul integető XVI. Benedekkel, aki ezután folytatta az audiencát, mintha mi sem történt volna.

Nem egyértelmű a felvétel

Az incidenst megörökítő videofelvételekből nem lehet kideríteni, hogy a várakozók második vagy harmadik sorából előugró férfi fel tudott-e kapaszkodni a pápamobilra. Egy névtelenségbe burkolózó vatikáni tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a jármű hátulját kapta el a tettes, aki rózsaszín pólót, sötét rövidnadrágot, bézs színű baseball-sapkát és napszemüveget viselt.