Mátyás
-6 °C
1 °C

Szex és vallásgyalázás Guantanamón

2005.05.10. 16:54
Melltartóra vetkőzött kihallgatónő alázta meg a mélyen vallásos gyanúsítottakat Guantanamón. A hadsereg kihallgatói a vécén húzták le a muzulmánok szent könyvét, a Koránt, hogy ezzel bírják szóra a fogva tartottakat. A botrány a hadsereg felső vezetését is elérheti.

Vécén húzták le a Koránt és szexuálisan zaklatták a fogva tartottakat a tálib mozgalomhoz és az al-Kaidához kötődő gyanúsítottakat őrző guantanamói katonai bázison, írja a Newsweek. A vádakat a fegyintézetben történteket vizsgáló nyomozók erősítették meg az amerikai hetilapnak.

A szexuális zaklatás részleteiről korábban a Washington Post is beszámolt néhány, az FBI központjából kiszivárgott email alapján. A Newsweeknek nyilatkozó nyomozók szerint az egyik nőnemű kihallgatótiszt egy kihallgatás során levette topját, majd melltartóra vetkőzve beleült a terrorista cselekmények előkészítésével, illetve elkövetésével vádolt, mélyen vallásos muzulmán gyanúsított ölébe.

Póráz és menstruáció

A nyomozók megerősítették azt a történetet is, hogy egy másik, szintén nő kihallgató vörös tintába mártott kezét dörzsölte egy gyanúsított arcához, mondván a piros folyadék menstruációs vér. Az iszlám vallásban a vér tisztátlannak számít, aki érinti, "beszennyeződik".

Az abu-grébi börtönhöz hasonlóan Guantanamón is előkerült a póráz is, értesült a Newsweek. A lap forrásai szerint több foglyot is nyakörvvel, pórázon vezettek körbe a börtönudvaron.

Kínos kérdések

A Newsweek értesülései szerint a feltárt tények nehéz helyzetbe hozhatják a guantanamói fegyintézet egykori parancsnokát, Geoffrey Miller dandártábornokot. Az Egyesült Államok hadseregének déli parancsnoksága két hónappal ezelőtt már eljárást indított egy másik illetékes parancsnok, Randal Schmidt altábornagy ellen.

A Newsweek a nyomozóktól úgy értesült, hogy a guantanamói bázison dolgozó FBI-ügynökök többször is hangos vitába keveredtek a katonákkal a foglyokkal való bánásmód miatt. A hadsereg képviselői azzal utasították el az FBI panaszait, hogy az ő eljárásukat a védelmi miniszter, Donald Rumsfeld szabályozza.

Kétezren tüntettek

A Newsweek a déli parancsnokság vizsgálati anyagait ismerő forrása szerint egyébként Miller dandártábornok nem adott utasítást a zaklatásokra. Kérdéses azonban, hogy tudott-e a történtekről, és ha igen, tett-e lépéseket ezek megakadályozására. A hadsereg nem kívánta kommentálni a hetilap értesüléseit.

A muzulmánok szent könyvének a vécén való lehúzása egyébként máris nagy visszhangot váltott ki Afganisztánban. Dzsalalábádban kedden kétezer diák tüntetett "Halál Amerikára, halál Bushra" jelszavakkal.