Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szaakasvili a grúz elnök

2004.01.05. 11:49
Hétfőn hajnalban bejelentette győzelmét Mihail Szaakasvili, az Eduard Sevardnadze elleni mozgalmat vezető politikus. A 36 éves Szaakasvili a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy leszámol a korrupcióval és vonzóvá teszi Grúziát a befektetők számára.
A szavazatok 95 százalékát kapta meg a grúziai elnökválasztáson Mihail Szaakasvili az első részeredmények szerint. Zurab Csiaberasvili, a központi választási bizottság elnöke hétfői sajtóértekezletén jelentette be, hogy az eddigi részeredmények szerint Szaakasvili a szavazatok 95 százalékát szerezte meg - írja az MTI.

Mihail Szaakasvili, aki az Egyesült Államokban szerezte jogász diplomáját, komoly kihívásokkal néz szembe: országa politikailag instabil, ráadásul magas munkanélküliségi illetve bűnözési rátával küzd és gyakoriak az áramellátási gondok, mindemellett 1,7 milliárd dollár államadóságot is örökölt elődjétől.

A BBC-nek adott interjújában az új grúz elnök kijelentette, elsődleges feladatául a korrupcióval való végleges leszámolást tűzte ki, hogy megteremtse a törvény, a jog és az állam tekintélyét, és kedvet csináljon a külföldi tőkének a grúziai befektetésekhez. Céljai eléréséhez akár elit erőszakszervezetek létrehozásától sem riadna vissza - tette hozzá Szaakasvili.

Fiatalokat a hatalomba

Mihail Szaakasvili
"Vannak megbízható fiataljaink, akik Nyugaton tanultak, több nyelven beszélnek, és tisztában vannak a modern világ viszonyaival. Őket kell helyeznünk az új kormányzat minden szintjére" - beszélt Mihail Szaakasvili a kialakítandó kormányzat személyi összetételéről. Grúzia Oroszországhoz fűződő viszonyáról szólva elismerte: annak ellenére, hogy a Nyugattal szemben Oroszország nem támogatta a grúz ellenzék törekvéseit, országának alkalmazkodnia kell majd a jövőben is az orosz érdekekhez - melyek elsősorban az olajhoz kapcsolódnak.

Együtt az új Grúziáért

Bár hivatalos eredmények csak később várhatók, "exit poll" közvéleménykutatásokra hivatkozva a Grúz Televízió vasárnap éjszaka arról számolt be, hogy a szavazók 85,5 százaléka Szaakasvilit szeretné az elnöki székben látni, míg riválisai szinte elhanyagolható eredményeket értek el. Az adatokat a választókörzetek felét feldolgozó szavazatszámlálás is megerősítette, azonban a feldolgozottság előrehaladtával egyre nagyobb arányú győzelemről szólnak a hírek. "Ez nem csak az én győzelmem, hanem a grúz embereké is. Azt akarom, hogy együtt építsük fel az új Grúziát" - szólt a győzelmi nagygyűlés résztvevőihez Szaakasvili.

A leendő grúz elnök vezette azt az ellenzéki mozgalmat, amely végül eltávolította Eduard Sevardnadzét az elnöki hatalomból, miután fény derült a november elején tartott parlamenti választások visszaéléseire. A vasárnapi választás előtt toronymagasan őt tartották a hat jelölt közül a legesélyesebbnek. A mostani kampány nem volt mentes erőszakos megnyilvánulásoktól, de a szavazás napján már nem történt semmilyen kirívó esemény. Sevardnadze, aki jelenleg még megosztva gyakorolja elnöki hatalmát, támogatásáról biztosította a győztest: "Fiatal, rengeteg energiája van, és jól képzett. Ha munkához lát, csak tőle függ majd, hogy minden a helyes kerékvágásban menjen."