11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Éles gyakorlat volt a Kurszk elsüllyedése?

2000.08.17. 09:14
Egy orosz katonai hírügynökség archívuma szerint júliusban vagy augusztusban az északi flotta gyakorlatot tart, amelyen a flotta kutató-mentő erői segítséget nyújtanak egy ,,elsüllyedt" atom-tengeralattjárónak - adta hírül az orosz Deadline.ru hírügynökség. A gyakorlat forgatókönyve szerint egy atom-tengeralattjáró "baleset"miatt leereszkedik a tengerfenékre, a Rudnyickij mentőhajó pedig biztosítja a személyzet felszínre jutását.
Az AVN Katonai Hírügynökség - csak előfizetők számára elérhető - archívumában 2000. május 11-én megjelent közlemény szerint "júliusban vagy augusztusban az északi flotta gyakorlatot tart, amelyen a flotta kutató-mentő erői segítséget nyújtanak egy ,,elsüllyedt" atom-tengeralattjárónak" - adta hírül az orosz Deadline.ru hírügynökség.

A gyakorlat tervét már kidolgozták és a haditengerészet kutató-mentő csoportfőnökségén jóváhagyták. Az északi flotta törzsében az AVN tudósítója megtudta, hogy gyakorlat forgatókönyve szerint egy atom-tengeralattjáró "baleset" miatt leereszkedik a tengerfenékre, a (05360 tervszámú) Mihail Rudnyickij nevű mentőhajó pedig biztosítja "a bajba került személyzet" felszínre jutását.

"A 100 méternél nagyobb mélységből az emberek kiemelését speciális mentőharanggal hajtják végre".- olvasható a dokumentumban. Amint ismeretes, többek között az Admirál Rudnyickij mentőhajó is jelenleg az esemény helyszínén tartózkodik.

A gyakorlat forgatókönyvének további részletei ugyanabból a forrásból: "Július végén az északi flotta - az utóbbi öt évben először - gyakorlatot tart az elsüllyedt atom-tengeralattjáró személyzetének kimentésére a torpedó-vetőcsöveken át. A gyakorlatot valóságos körülmények között a Zapadnaja Lica földnyelv körzetében rendezik meg."

"Egy 949A típusú (szárnyas rakétákkal felszerelt tengeralattjáró) vagy egy 671RTM tervszámú (többcélú atom-tengeralattjáró) 25 méteres mélységben a tengerfenékre ereszkedik, egyenesen ráfekszik a tőkére. Ezt követően a gyakorlat résztvevői, a rendszeresített egyéni mentőfelszerelést használva - a vetőcsöveken keresztül - elhagyják a tengeralattjárót, és önállóan kiúsznak a tenger felszínére."

Az északi flotta törzsében az AVN tudósítójának elmagyarázták, hogy hasonló gyakorlatot több éve azért nem tartottak, mert nem volt rá elegendő pénz. Elmondták még, hogy tengerészek az elsüllyedt tengeralattjáróból, a torpedó-vetőcsöveken való kijutás módozatait speciálisan berendezett gyakorlómedencében sajátítják el.

Mégsincs életjel

Ugyanakkor a Kurszk atom-tengeralattjáró személyzetének kimentésére tett újabb próbálkozás sem járt eredménnyel - közölte csütörtökön az északi flotta parancsnokságának szóvivője. A mentőszerkezet a tengerfenékmenti erős áramlatok és a rossz látási viszonyok miatt nem tudott stabilan rácsatlakozni a búvónyílásra.

Az elmúlt éjszaka nem észleltek újabb akusztikus jelzéseket. A parancsnokság képviselője lehetségesnek tartja, hogy a legénység "korlátozza mozgását", azaz fekszik, hogy spóroljon az oxigénnel. Ugyanakkor "a mentőakció folytatódik, továbbra is van a remény arra, hogy élnek az emberek".

Az amerikai felderítés sem észlelt életjelet a Kurszkon - közli az Interfax washingtoni tudósító egy anonimítást kérő, az amerikai hírszerzésre közel álló forrásra hivatkozva. Igor Digalo fregattkapitány, a haditengerészeti flotta főparancsnokságának sajtófőnöke, az NTV tévé csütörtök reggeli 8 órás adásában szintén azt mondta, hogy "sajnos, tegnap óta nincs életjel a tengeralattjárón".

Ma érkezik a helyszínre Vlagyimir Kurojedov flottatengernagy főparancsnok, aki átveszi a mentés irányítását. Várják Ilja Klebanov miniszterelnök-helyettest, a kormánybizottság vezetőjét is. A külföldi segítség igénybevételének kérdéseiről a kormánybizottság dönt.  • Hírek
  • Bankszámla