Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elfogták Husszein fő fegyverszállítóját

2003.01.23. 14:48
Elfogták Szaddam Husszein fő fegyverszállítóját. Az eset még novemberben történt Bulgáriában, de csak most hozták nyilvánosságra a hírt. Az iraki-amerikai üzletember már a nyolcvanas években szaringáz gyártásához használt vegyszereket szállított Iraknak. Letartóztatása előtt az iraki hadsereg háború előtti utolsó nagy fegyver- és alkatrész-beszerzésén dolgozott. Bár a férfi tagad, Irak már 1991-ben elismerte kapcsolatukat.
Szaddam Husszein fő fegyverbeszerzője az az iraki-amerikai üzletember, akit Bulgáriában tartóztattak le tavaly novemberben - jelentette a New York Times, európai és amerikai igazságügyi forrásokra hivatkozva. Szahib Abd Amir Haddad letartóztatása előtt Irak utolsó nagy fegyverbeszerzésén dolgozott. Husszein az amerikai háborús fenyegetés hatására kísérelte meg felszerelni hadseregét.

Atombombát lőtt volna az óriáságyú

A bolgár hatóságok az Interpol körözése alapján tartóztatták le Haddadot novemberben - írja a Times. Az üzletembert a német rendőrség kerestette. Vádjaik szerint a 90-es évek végén két német állampolgárral összeesküdve kísérelt meg fegyveralkatrészeket csempészni Irakba. A három férfi tizenhárom méteres fúrófejeket próbált beszerezni az irakiak óriáságyújának elkészítéséhez. A Babilon "szuperágyú" hatótávolsága akár 50 kilométer is lehet - írja a New York Times.

"A fegyverből nukleáris- és vegyifegyver-tölteteket is ki lehetett volna lőni" - nyilatkozta a lapnak Stephan Morwieser, a két német vádlott perében eljáró ügyész. Véleménye szerint az akció kulcsfigurája Haddad. "Irakból kapta az utasításait és a beszerzendő áruk listáját" - mondta.

Fegyverbeszerzések az utolsó pillanatban

Haddad az utóbbi két évben fegyvereket és repülőalkatrészeket próbált beszerezni az iraki hadseregnek - mondták el a lapnak amerikai és európai nyomozóhatóságok. "Tudjuk, hogy sokszor utazott Bagdadba, és meggyőződésünk, hogy az irakiak kívánságlistája az amerikai katonai jelenlét hatására csak nőtt és nőtt" - nyilatkozta a Timesnak egy amerikai kormányzati tisztviselő.

A nyolcvanas években szaringázhoz szálított

Az 59 éves Haddad az 1980-as években vezetett kereskedelmi vállalkozást Nashvilleben, Tennessee államban. A hatóságok már az 1991-es öbölháború előtt az iraki vegyifegyver-program egyik fő beszállítójaként azonosították. Az iraki kormányzat is elismerte, hogy Haddad már a nyolcvanas évek elején vegyifegyver-gyártásban nélkülözhetetlen anyagokat szállított Husszein diktatúrájának. 1984-ben 1100 tonna kálium-fluoridot foglaltak le a New York-i Kennedy reptéren. A szarin gyártásához használt anyagot Haddad szállította Irakba.

Haddad tagad, Irak beismer

Bár Haddad tagadta, hogy köze lenne az fegyverprogramokhoz, Irak az öbölháború után tett bevallásaiban az üzletember kereskedőcégét jelölte meg hatvan tonnányi, szaringyártáshoz használt vegyi anyag forrásaként. Haddad, köszönhetően a nyolcvanas években még laza amerikai vámszabályoknak, soha nem felelt bíróság előtt a fegyverprogramban való részvételéért. Az üzletember a kilencvenes évek közepén elhagyta az Egyesült Államokat, az utóbbi időben a Közel-Keleten él.