Így kell civileket ölni

2006.06.12. 11:08
A harci szabályzat szerint jártak el, állítja a 24 iraki civil életét kioltó haditai mészárlás egyik levezénylője. A tengerészgyalogosok szerint lehet, hogy a szabályzat rossz, de legalább életben tartja őket.

Szabályszerűen, a tengerészgyalogosok harci szabályzatában előírtak szellemében mészároltak le ártatlan civileket az iraki Haditában a tavaly novemberi akció egyik résztvevőjének vallomása szerint, írja a Washington Post. Frank D. Wutterich őrmester, az akció egyik vezetője szerint szó sem volt bosszúgyilkosságról, csak a tengerészgyalogosok védelmében öltek meg irakiakat - mint később kiderült, többségében nőket és gyerekeket.

Wuterich vallomását ügyvédje, Neal A. Puckett ismertette a Washington Posttal. Az őrmester vallomása részletes képet fest az akcióról.

Lőttek, mert menekültek

Wuterich nem vitatja, hogy sok civil vesztette életét az akcióban, de tagadja, hogy ezt megpróbálták volna eltussolni. Mivel ő vezette két haditai ház "kipucolását", már a helyszínen jelenthette, hogy 12-15 "járulékos áldozata" van a terroristák utáni hajszának.

A tengerészgyalogosok és az iraki szemtanúk beszámolói abban megegyeznek, hogy a mészárlás kezdetén egy útszéli bomba robbant, ami megölte a rutinjárőrön lévő tengerészgyalogosok egyikét. A helyiek szerint az amerikaiak társuk elvesztése miatt kezdtek öldöklésbe, de Wuterich szerint csak a tengerészgyalogos harci szabályzat szellemében jártak el. Mint mondta, társuk halála nem volt hatással rájuk, "csak a dolgukat végezték", írja a Post.

Rögtön a robbanás után kiszáltak terepjáróikból, majd tüzet nyitottak egy fehér autóból kiszálva menekülő "hadköteles korú" csoportra. A helyiek beszámolója szerint a fiúkat - akik egyébként hazafele tartó egyetemisták voltak - még a kocsiban lelőtték.

Gránáttal jöttek

A helyiek szerint a fiúk és a kocsi - egy taxi - vezetője csak pánikban menekültek a robbanás helyszínéről. A tengerészgyalogosok szerint ugyanakkor feltételezhetően közük volt a robbantáshoz, ilyenkor pedig a bevetési szabályok szerint le is lőhetik őket.

Wuterich ugyanígy a bevetési szabályzattal indokolta a taxiban utazók lelövését követő eseményeket is. Mint mondta, miközben ő jelentést tett, az egyik házból AK-47-esekkel tüzet nyitottak rájuk. A tengerészgyalogosok berontottak egy házba, ami egy lezárt szoba kivételével üres volt. A bezárt ajtót berugták, repeszgránátot hajítottak a helyiségbe, majd az egyik tengerészgyalogos "tisztító lövéseket" adott le. Amikor beléptek, látták, hogy az áldozatok többsége nő és gyerek. De észrevettek egy nyitott hátsó ajtót, amin kimenekülhettek a támadók, ezért egy következő házban is megismételték a takarítást.

"Amikor éni Irakban voltam, a bevetési szabályzat nem tartalmazta, hogy jogunkban áll ajtókat berúgni, gránátokat hajigálni szobákba és mindenkit megölni" - nyilatkozta a Washington Postnak Jonathan Morgenstein tartalékos tengerészgyalogos-hadnagy, aki 2004-2005-ben szolgált Irakban. Igaz, szerinte ha a tengerészgyalogosok úgy észlelték, hogy lőttek rájuk, jogukban állhatott lőni.

"Legalább életben tart"

Egy tavaly novemberben Hadita környékén szolgáló, de a mészárlásban nem érintett tengerészgyalogos szerint valójában egyáltalán nem számított szokatlannak, hogy a tengerészgyalogosok "rohangálós lövöldözéssel" feleltek a támadásokra. "Lehet, hogy ez rossz taktika, de legalább életben tart" - nyilatkozta a Postnak a neve elhallgatását kérve.

Wuterich beszámolójának leglényegibb pontja a támadás eltussolásáról szóló vádakra adott reakció. Állítása szerint ő már a második házból jelentette, hogy 12-15 civil is áldozatául eshetett a tisztogató akciónak. Jelentésében gránátrepeszeket említett, a tengerészgyalogság PR-osai szerint ez okozhatta azt a félreértést, hogy a parancsnokság már mint a bombatámadás áldozatait tüntette fel az irakiakat.

Az amerikai csapatok iraki parancsnokságára már úgy érkezett be a közlemény, hogy a haditai támadásban 15 civil a pokolgép miatt vesztette életét, kilenc lázadót pedig lelőttek. A Time magazin tényfeltáró riportja szerint valójában mind a 24 áldozat civil volt, és mindannyiukkal a tengerészgyalogosok fegyverei végeztek.  • Bérelnék
  • Bankszámla