16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Haider háttérbe húzódik

2000.02.29. 12:26
Az osztrák populista Jörg Haider hétfő esti váratlan lemondása a pártelnökségről felemás fogadtatásra talált Ausztriában, Európában és a világban. Az ellenzéki szocálidemokraták és a Zöldek taktikai lépésről beszélnek.

Meg van róla a véleményük.
Haider maga azzal indokolta lépését, hogy nem akar a négy hete hivatalban lévő jobbkonzervatív kormány "árnyékkancellárja" lenni. Az FPÖ új elnöke Susanne Riess-Passer alkancellár lesz, akit Haider feltétlen hívének mondanak.

A pártelnöki és tartományi főnöki feladatok túlterhelik - panaszkodott az 50 éves Haider. Az FPÖ legnagyobb sikere volt eddig, hogy 8 hónappal ezelőtt átvehették Karintia tartomány vezetését. Az FPÖ irányítása most a 39 éves Ries-Passer asszonyra marad. Susanne Riess-Passer elmondta: személyesen nem kívánta Haider visszalépését, de elfogadja azt. Jörg Haider aláírása az ÖVP-vel kötött koalíciós megállapodáson számára is kötelező érvényű.

Az EU nem reagál

Wolfgang Schüssel kancellár "megértéssel fogadta" Haider visszalépését, és még ma tájékoztatja a 14 EU tagállam képviselőit. Eddig az EU részéről nem érkezett semmilyen reakció, jelentette ki Schüssel a kormányülést követően. Azt reméli, hogy ez a gesztus enyhítheti a feszültségek egy részét, és ezután objektívebb képet alkothat a külföld az osztrák kormányról. Schüssel szerint Ausztria bebizonyította, "képes normálisan kezelni egy szokatlan szituációt." Az osztrák kancellár Haider lemondásában világos, értelmes jezést lát, és az ellentétek oldásának útját. Az FPÖ a döntést önállóan hozta meg, az ÖVP nem gyakorolt semmilyen nyomást - jelentette ki Schüssel.

Haider nem vonul vissza teljesen az általa "felépített" pártból, hiszen megtartotta székét az FPÖ elnökségében, és nem zárta ki, hogy a következő parlamenti választásnál az FPÖ kancellárjelöltjeként tér vissza. "Nem fogok megfutamodni az osztrák politikából" - jelentette ki. Haider teljes támogatásáról biztosította utódát. Haider szerint visszalépésével elkerülhető annak a látszata is, hogy az FPÖ kormánytagok általa irányított marionettfigurák volnának. Ezzel a lépéssel most hozzájárul, hogy a koalíció a legjobb körülmények között működjön. De a visszalépést nem a külföld nyomása váltotta ki, mert az FPÖ nem hagyja befolyásolni a döntéseit - hangoztatta.

Az FPÖ és az ÖVP alkotta kormány bel- és külföldön egyaránt az elfogadottságáért küzd, mióta a többi 14 EU tagállam az FPÖ kormányba emelése miatt korlátozta Ausztriával a diplomáciai kapcsolatokat. Az FPÖ-nek azt róják fel, hogy politikai irányvonala Európa-ellenes, és idegenygyűlölő. Haider az elmúlt években többször nyilatkozott pozitív hangsúllyal a nemzetiszocializmusról, de azóta emiatt már bocsánatot kért.

Thomas Prinzhorn (az FPÖ kancellárjelöltje a tavalyi választásokon) Haider lépését úgy jellemezte: "egy lépés vissza", ami ahhoz szükséges, hogy utána két lépést lehessen tenni előre. Szerinte a pártban továbbra is Haider marad az első számú vezető.

Haider és az FPÖ

Haider több mint 13 éven át vezette az FPÖ-t. Vezetése alatt az eredetlileg liberális befolyás alatt álló párt jobboldali populista irányvonalra tért. Szavazóinak aránya az 1986-os 10 százalékról 27 százalékra elmelkedett. A legutolsó közvéleménykutatások szerint ma már a választók 33 százaléka adná a voksát az FPÖ-re, nem utolsósorban a külföldi nyomás elleni dacból.

"A párt legalább felét jelenti maga Jörg Haider" - mondta Hans-Jörg Schimanek, az Alsó-ausztiai FPÖ vezetője. "Ennél többet nem is kell mondanom".

Alexander van der Bellen, a Zöldek elnöke a visszalépést "tipikus Haider-féle őrültségnek", politikai trükknek nevezte. Peter Pilz, a Zöldek képviselője elmondta: az új kormány zsákutcában van, és Haider sem talál kiutat.

Az osztrák szociáldemokraták nemrégiben megválasztott elnöke, Alfred Gusenbauer szerint ez egyike Haider taktikai trükkjeinek, hogy elhárítsa a koalíciót érő kritikákat. Lemondásával Haider a felelősség alól menti ki magát. "Az amatőröket hátrahagyja a kormányban, Karintiából pedig ellenzéki politikát fog majd folytatni."

Az USA bejelentette, hogy az osztrák kormány működését Haider visszalépése után is nyomon követi. A külügyminisztérium szóvivője, James Rubin hétfőn Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy Haider visszalépése nem változtatja meg az alapvető helyzetet, hiszen az FPÖ továbbra is kormányon van. A jövőben is oda kell arra figyelni, hogy Ausztriában a tolerancia, az emberi jogok és a kisebbségek védelme ne sérülhessen.

Krüger is lemondott

A 25 nappal ezelott beiktatott osztrák igazságügyminiszter Michael Krüger február utolsó napján lemondott posztjáról. Susanne Riess-Passer, az FPÖ új elnöke a lépést "túlterhelési szindrómával" magyarázta. A 44 éves Krüger a hétvégén kórházi kezelésben részesült. Feltunést keltett korábban, hogy a linzi ügyvéd Jaguárt akart szolgálati autónak. Egy hétfőn megjelent interjú a Profil címu lapban Krüger ifjúkori kicsapongásait részletezi.

Az igazságügyminiszteri poszton Krüger utóda egy bécsi ügyvéd, Dieter Böhmdorfer (56) lesz. Böhmdorfert a hírek szerint Thomas Klestil államfo már már kedden délután beiktatja.

Haider lemondása nem lesz kihatással azokra a büntetőintézkedésekre, amelyeket az Európai Unió 14 tagállama foganatosított az osztrák kormány ellen - közölte kedden Lisszabonban az unió soros elnökségét ellátó Portugáia kormányfője. Az MTI szerint Antinio Guterres úgy véli "a kulcskérdés nem Jörg Haider személye, hanem sokkal inkább pártjának természete".

Izrael nem fog változtatni az osztrák kormánykoalícióval szembeni magatartásán Haider lemondása után sem - szögezte le Dávid Lévi izraeli külügyminiszter. A koalíció felállása után Izrael visszahívta ausztriai nagykövetét.

Jörg Haidernek a szabadságpárt elnöki tisztségéről való lemondása nem változtat Magyarországnak az osztrák kormánnyal kapcsolatos ismert és következetes álláspontján - nyilatkozta Horváth Gábor külügyi szóvivő kedden az MTI érdeklődésére. Jörg Haider, lemondását követően, változatlanul vezető politikai szerepet tölt be Ausztriában, ezért Magyarország továbbra is szoros figyelemmel kíséri az osztrák kormány megnyilatkozásait és lépéseit, s ha az európai értékeket megsértik, Magyarország meg fogja vizsgálni, hogy milyen lépések lesznek szükségesek részéről.

Lapvélemények

New York Times: Lemondása meg fogja Haidert védeni a kritikáktól, ha a koalíció népszerűtlennek bizonyul. Eközben a déli tartomány vezetőjeként háborítatlanul növekedhet a hitele. Csaknem bizonyos, hogy határozott célja a kancellári szék, ha az FPÖ-nek sikerül még nagyobb befolyást szereznie.

Die Presse szerint Haider döntése egyszerre háríthatja el a kormányt érő kritikákat és növelheti esélyeit a kancellári székbe emelkedéshez.

La Repubblica: Haider visszalépése az Európai Unió első sikerét jelzi. A politika végre képes felülemelkedni a tisztán technokrata Európa-képen, amely csak az eurón és a gazdasági aaramétereken alapul. Az EU megmutatja, hogy képes azokat az erkölcsi elveket meghatározni, amelyek nélkül nem tehető meg a Maastrich-tól a valódi politikai unióhoz vezető út. Maastricht óta küzd Európa azzal, hogy végre életre kelhessen, hogy lelket vigyen egy szerződés hideg paragrafusai közé, ami egymaga csak a külső határokon felhúzott kerítést hozhatta létre, de képtelen volt valódi alkotmányként működni.

Az EU-tagállamok fenntartanák a szankciókat

Jörg Haider visszavonulása az FPÖ éléről nem változtatja meg a 14 EU tagállam hozzáállását, és továbbra is elutasítják a bécsi kék-fekete koalíciót. A populista pártvezér visszavonulása azt bizonyítja, hogy a szankciók eredményt hoznak - jelentette ki Niels Helveg Petersen dán külügyminiszter. Anna Lindh, Svédország külügyminisztere számára az FPÖ elnökének lemondása azt jelenti, hogy a kritika eredményes volt. Másrészről azonban Haider nem hagyja el a politikát, ami azt jelzi, ez csak egy taktikai húzás - mondta Anna Lindh a svéd rádiónak. A szankcióknak hatályban kell maradniuk, mert az FPÖ-t ugyanazok az elvek vezérlik, mint korábban. Az EU szankciók visszavonása előtt az FPÖ-nek el kell tűnnie a kormányból

Corriere della Sera: Romani Prodi figyelmeztetése ("Ne tegyétek Haidert mártírrá") még a fülekben visszhangzik, és az osztrák szélsőjobboldali párt elnöke pontosan azt csinálja, amitől Prodi tartott. A jogtalan európai diszkrimináció áldozatává teszi magát, az "államérdeket" saját óhajai elé emeli, hazafiságról tesz tanúbizonyságot, mintegy feláldozza magát, hogy a kormány nyugodt körülmények között dolgozhasson. Európában és máshol ujjongásban törhetnének ki az emberek, és Haider FPÖ-elnöki posztról való lemondását könnyen az EU szankciók eredményének tekinthetnék. De nekünk inkább úgy tűnik, Prodinak volt igaza: Haider megáll ma, hogy holnap még sebesebben haladhasson előre.

Liberation: Tegnap este minden kommentátor magyarázatot keresett, mi is lehetett Haider visszavonulásának pontos oka. Két hipotézis állítható fel: Haider felismerte, hogy országa számára milyen veszélyekkel jár a külföld nyomása, és benyújtja lemondását, hogy lecsillapítsa a kritikusokat - ez mindenesetre ellentétben állna a korábban megrajzolt személyiséggel, aki az osztrákokat megmenti a brüsszeli hatalmasságok diktátumaitól. Még akkor is, ha tegnap magyarázatként azt adta elő, hogy nem akarja akadályozni a kormány munkáját. Egy másik ok taklán valószínűbb: az FPÖ-n belüli heves konfliktus.

Le Figaro: Haider visszalépése fontos stációja a karrierjének, ahogy az Peter Sichrovsky, az FPÖ európa parlamenti képviselője leírja. Ha lemond a pártelnökségről, akkor valóban a karintiai tartományi feladatokkal foglalkozhat. Ha ott bebizonyítja rátermettségét akkor Sichrovsky szerint belépőt vált a kancellári poszthoz. Jörg Haider soha nem tagadta, hogy érdekli a kancellári poszt. Vagyis most egy lépést visszalép, hogy később jobban nekirugaszkodhasson.

Hürriyet: ez a nacionalista lap azt jelentette, hogy a Haider visszalépéséről szóló hírt "az egész világban" örömmel fogadták, és az "emberiesség győzelmeként" értékelték. A lemondás okát taglaló beszámoló Haidert mint "rasszista vezetőt" jellemzi.

Zaman: Ez az iszlám lap megjegyzi, hogy Haider a múltban soha nem rejtette véka alá azt a célját, hogy egy napon osztrák kancellár legyen. Haider lemondása kedden délelőtt fő hírként szerepelt a török tévéadásokban. Az FPÖ kormányra kerülése Törökországban nagy aggodalmat keltett, tekintettel az Ausztriában élő mintegy 200 ezer törökre, illetve az ország EU-csatlakozásra vonatkozó ambícióira.  • Hírek
  • Hírek