Orbán: kirekesztési szándék Haider kijelentése mögött

2000.02.25. 12:09
Miközben Ausztriában tovább folytatódnak a kormányellenes tüntetések, és Ausztria képviselői az EU több országában nem kívánatos személyek, Budapestre látogat pénteken Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter. A néppárti politikus kijelentette: bármit mond is Jörg Haider, a jövedelmek színvonalának kérdése nem EU-felvételi kritérium. A kényes helyzetbe került Orbán Viktor egyébként immáron úgy látja, hogy az uniónak hangosabban kellene leszögeznie, hogy a haideri-elvek soha nem válnak az EU álláspontjává.
,,Hogyan lehet összehasonlítani a szovjet érdekszférába dobott országokat azokkal, amelyek nem szorultak a világ szerencsétlenebbik felébe és hatalmas fejlődésen mentek keresztül" - értetlenkedett Orbán Viktor a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában. A kormányfő a magyarok iránti lebecsülésként, kirekesztési szándékként és önzésként értékelte Jörg Haidernek, a Szabadságpárt elnökének azon kijelentését, hogy új tagok csak akkor léphetnek be az EU-ba, ha elérték a tizenötök átlagbér-színvonalát.

Néhány nappal a hatalmas bécsi tüntetés után pénteken hazánkba látogató néppárti Ferrero-Waldner szerdán Bécsben, magyar újságírók előtt kijelentette: bármit mond is Jörg Haider, a Szabadságpárt elnöke, a jövedelmek színvonalának kérdése nem felvételi kritérium, Ausztria nem ettől teszi függővé hozzájárulását a bővítéshez.

Az osztrák külügyminiszter fogadása demonstratív lépés, amelyet nem helyes idő előtt megtenni - vélekedik Szent-Iványi az Országgyűlés Külügyi Bizottságának SZDSZ-es elnöke. A Szabadságpárt és a Néppárt kormányának miniszterét ugyanis jelenleg nem fogadják az Európai Unió tagállamaiban.

Martonyi János külügyminiszter kifejtette: a magyar kormány tartja magát a február másodikai nyilatkozatához, osztja a tizennégyek aggodalmait a szabadságpárt kormányra kerülése miatt. Nem EU-tag lévén azonban Magyarország számára csak a kétoldalú kapcsolatok keretében lehetséges a véleménycsere Ausztriával.

A kényes helyzetbe került Orbán Viktor egyébként immáron úgy látja, hogy az uniónak hangosabban kellene leszögeznie, hogy a haideri-elvek soha nem válnak az EU álláspontjává. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy felvétele időpontjában Portugália, Spanyolország, Görögország és Írország bérszínvonala is jelentősen elmaradt a többi tagállamétól. A miniszterelnök álláspontja szerint az új osztrák kormányprogram tartalmaz előnytelen és aggályos kitételeket Magyarország európai uniós csatlakozásával kapcsolatban.

Ausztria képviselőit az EU hivatalosan megkérte, hogy tekintsék tárgytalannak az egyik közeli ünnepségre szóló meghívójukat. Az "Európai kultúrváros - Brüsszel 2000" rendezvény szervezői visszavonták az osztrákoknak korábban elküldött meghívókat - közölte szerdán a brüsszeli osztrák diplomáciai képviselet szóvivője. "Ausztria és Belgium pillanatnyi kapcsolata miatt nem kívánatos az Osztrák Köztársaság képviselőinek jelenléte" - idézte a levelet a szóvivő. Gregor Woschnagg nagykövet tiltakozott az eljárás ellen, és Viviane Reding kulturális EU-megbízotthoz fordult, hogy az osztrákok részvételét mégis kieszközölje.

Mindeközben Helene Freitag FPÖ képviselőnő az ORF péntek reggeli rádióadásában kijelntette: "Amennyiben Wolfgang Rauter valóban népszavazást kezdeményez Ausztria EU-ból kilépéséről, el tudom képzelni, hogy meggyőző többséggel lesznek a kilépésre szavazók". Burgenlandi párttársa, Wolfgang Rauter legutóbb Ausztria EU-tagságának felmondásáról kezdeményezett vitát. Rauter szerint "ha folytatódik az Unió minősíthetetlen viselkedése", magánszemélyként kezdeményezni fogja, hogy az ország kilépése lehetővé váljon.  • Csok