Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem érdeklik a szankciók a Hamaszt

2006.02.20. 11:12
Sem a leszerelésre, sem Izrael elismerésére nem hajlandó a Hamasz, jelentette be a terrorcsoport miniszterelnök-jelöltje. A palesztin választáson győztes Hamasz vezetője szerint az iszlám világ támogatásai megmenthetik a pénzügyi válságtól az izraeli és nyugati segélyektől eleső Palesztinát.

Nem lesz különösebb hatással Palesztinára az izraeli és nyugati pénzügyi szankció, jelentette ki Iszmail Haníja, a Hamasz palesztin miniszterelnök-jelöltje. Izrael vasárnap jelentette be, hogy minden eddigi anyagi támogatást megvon a terrorcsoport vezetőiből felálló palesztin kormánytól. A Hamasz választási győzelme után az Egyesült Államok és az Európai Unió is a terrorcsoport lefegyverzésétől, illetve Izrael elismerésétől tette függővé az eddigi támogatások további folyósítását.

Demokratikus terror

Bár az Európai Unió egymagában évi félmilliárd dollárral támogatja a palesztin hatóságot, a Hamasz vezérei továbbra is elzárkóznak a terrorcsoportok lefegyverzésétől és Izrael elismerésétől. Haníja szerint a nyugati és izraeli szankciók nem érintik majd a palesztinokat, hiszen az arab és iszlám országok a segélyek növelésével kipótolhatják a kieső összegeket.

Haníja sajnálkozott, hogy Izrael terrorcsoportnak bélyegezte a Hamaszt, szerinte Izraelnek "másképp kellett volna reagálnia a demokrácia palesztinai kifejeződésére". A Hamasz az elmúlt években a legtöbb öngyilkos merényletet követte el izraeli célpontok ellen, bár egy éve csatlakozott a palesztin szervezetek tűzszünetéhez, amit eddig be is tartott.

Abasz aggódik

A Hamasz nyugalma nem ragadt át Mahmud Abasz palesztin elnökre. Abasz szerint "pénzügyi válság" fenyeget. "A nyomás elkezdődött, az elvi támogatás mértéke és a pénzügyi segély összege is csökkent" - nyilatkozta a BBC-nek. Abasz hétfőn találkozik a Hamasz miniszterelnök-jelöltjével, tárgyalásaikon biztosan téma lesz a terrorcsoport lefegyverzése és Izrael állam elismerése.

A Fatah, Abasz pártja több mint tíz éve ismerte el Izrael államot, ez volt a feltétele annak, hogy a korábban szintén terrorcsoportként kezelt Palesztin Felszabadítási Szervezetet Izrael ténylegesen tárgyalópartnernek tekintse.

Irán szerint minden muzulmán országnak támogatnia kellene a palesztinokat

Minden muzulmán ország támogassa anyagilag a palesztinokat - javasolta hétfőn Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, amikor fogadta a palesztin választásokon győztes Hamász politikai bizottságának vezetőjét. "Ez a segítség fontos kapcsot teremtene a muzulmánok és a palesztin ügy között, és nagy hatása lenne a világban" - jelentette ki Ali Hamenei ajatolláh, akit az iráni állami televízió idézett. Hamenei támogatásáról biztosította a szélsőséges palesztin mozgalomnak azt az álláspontját, hogy nem ismeri el Izrael Állam létét, hogy nem tárgyal az izraeliekkel, hogy követeli a palesztin menekültek visszatérésének lehetőségét, és hogy Jeruzsálem legyen Palesztina fővárosa.

A legfőbb iráni vezető szerint "ezeknek a vörös vonalaknak a tiszteletben tartása az egyetlen út, amely a győzelemhez vezethet". "Az ellenállás erői folytatták a harcot akkor is, amikor úgy tűnt, hogy már minden ajtó zárva van" - mondta a Hamászra utalva. "Az isteni ígéretek sorban egymás után teljesültek: először felszabadult Gáza (Izrael tavaly kivonult az övezetből), majd a Hamász megnyerte a választásokat" - szögezte le Hamenei. Háled Mesaal, a Hamász vezetője vasárnap este érkezett Teheránba az iráni vezetéssel folytatandó tárgyalások céljából. Mesaal legutóbbi iráni látogatásán, decemberben közölte, hogy mozgalma "megbosszulná" Izraelen, ha a zsidó állam megtámadná Iránt annak atomprogramja miatt. (MTI)