Benedek
-5 °C
5 °C

Lemondhat hatalmáról Irán elnöke

2003.07.12. 13:06
Kész távozni a hatalomból Mohammed Hatami. Az iráni elnök reformterveivel korábban nagy népszerűséget szerzett, a folyamat kudarca most bukását okozhatja.
Ha a nép úgy akarja, lemond hatalmáról Mohammed Hatami iráni elnök. "Mi nem urai, hanem szolgálói vagyunk a nemzetnek, ha a nemzet azt mondja, nem akarunk téged, távozni fogunk" - jelentette ki némileg váratlanul az államfő a kormány lapjának adott interjújában.

Határozott reformokat vártak

A lakosság körében korábban igen népszerű Hatamitól most azt követelik, hogy teljesítse választási ígéreteit és álljon ki a szabadságjogokért valamint a demokratikus változásokért Iránban. Azt is elvárják az államfőtől, hogy határozottan lépjen fel kemény vonalas képviselők ellen.

Hatami csütörtökön a Teherántól nyugatra, Karadzsban mondott beszédében tett utalást esetleges távozására, de beszédének ezt a részét a televízió és a rádió kihagyta.

Nem voltak eszközei

Az iráni államfő többször elmondta: nem voltak meg a hatalmi eszközei arra, hogy megakadályozza konzervatív erőket a alkotmány megsértésében és a reformok elleni fellépésben. Az alkotmányt sértő lépések között Hatami megemlítette a demokráciapárti kiadványok több mint 90 napos szüneteltetését, a értelmiségiek ítélet nélküli bebörtönzését és az ellenük lefolytatott zárt tárgyalásokat.

Iránban az elémúlt hetekben több, véres összecsapásba torkoló tüntetésen követelték a reformokat a teheráni diákok.