Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az EU nem ismeri el a melegházasságot

2003.01.15. 20:39
Az Európai Parlament csekély többséggel elutasította a homoszexuális házasságok formális elismerésére vonatkozó javaslatot, ugyanakkor felszólította az Európai Unió tagországait, hogy a házasságokéval azonos jogokkal ruházza fel a nem házasságban élő, akár azonos nemű párokat is.
Az EU parlamentjének plenáris ülése 279 szavazattal, 259 ellenében és 20 tartózkodás mellett utasította el a melegházasságok elismerését, amelyet Joke Swiebel holland szociáldemokrata képviselő javasolt az emberi jogok tagországokban való érvényesüléséről szóló jelentésben. Magát a több más alapvető joggal is foglalkozó éves jelentést - mint az EFE és a Kathpress jelentette - 274 szavazattal, 269 ellenszavazattal és 14 tartózkodással fogadta el a parlament.

Emberségesebb menekültpolitikát

Az emberi jogi jelentés egyebek közt emberségesebb menekültpolitikára szólítja fel a 15 tagországot, a beilleszkedés és az állampolgárság megszerzésének könnyítését javasolja. Kitoloncolás csak akkor megengedhető, ha a célországban nem fenyegeti veszély az érintetteket. A jelentés nyomatékosan kéri, hogy a menedékjog megadásának alapjául fogadják el a nem állam általi üldöztetést és a szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetést is. Ugyancsak sürgeti a menedékjog megadását a genitális csonkolás elől menekülő nőknek.

Az Európai Uniónak egyébként nincs olyan tagországa, amelyet a strasbourgi parlament jelentése ne marasztalna el ilyen-olyan okból az emberi jogok érvényesülését illetően - jelentette az ANSA.