Konrád
8 °C
26 °C

Negyven halott a hilai merényletben

2004.06.26. 21:02
Merényletet követtek el a magyar katonáknak is szállást adó Hila központjában. A támadásban negyvenen életüket vesztették. Az al-Kaida iraki vezetője, al-Zarkavi újabb túszok lefejezésével fenyegetőzik.
Legalább tizenheten negyvenen, negyvenen megsebesültek egy pokolgépes merényletben Hilában - jelentette a CNN. A BBC jelentése szerint a robbanás a magyar csapatoknak is szállást adó síita többségű város központjában, a katonai tábortól viszonylag messze történt. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a támadást egy, korábban Szaddám Huszein nevét viselő mecsetnél követték el. A támadás áldozatai és sebesültjei iraki civilek, a nemzetközi koalíció katonáit nem érintette a merénylet - közölte a város biztonságáért felelős többnemzetiségű hadosztály szóvivője. A vasárnap reggel nyilvánosságra hozott amerikai katonai közlemény nem tett említést arról, hogy mi vagy ki lehetett a merénylők célja.

Terrorhullám a hatalomátadás előtt

A támadás része a június 30-i hatalomátadást megelőző terrorhullámnak. A nap folyamán szélsőségesek több síita párt központját is megtámadták a szunnita többségű Bakubában. Csütörtökön, a merényletsorozat legvéresebb napján országszerte több mint százan vesztették életüket.

Lefejezésekkel fenyegetnek

Folytatódtak a túszszedések is, az al-Kaida iraki vezérének tartott Abu Muszab az-Zarkávi terroristacsoportja három török lefejezésével fenyegetőzik. A terroristák az al-Dzsazírához eljuttatott videofelvételükön és közleményükben George W. Bush isztambuli látogatása elleni tüntetésekre szólította a török lakosságot.

A fenyegetés beváltásának határideje a NATO-csúcstalálkozó keddi befejeződése előtt jár le. Törökország nem tagja az Irakot megszálló többnemzetiségű erőknek, de sok török dolgozik az országban az amerikai hadsereg alvállalkozójaként. Az al-Dzsazíra szerint a közlemény felszólítja az "Irakot megszálló erőket támogató török erőket és vállalatokat, hogy távozzanak a határidő lejártáig vagy a három török munkást megölik."

Zarkavi csoportja eddig egy dél-koreai és egy amerikai túszt fejezett le.