Ítélet az orosz atom-tengeralattjáró elsüllyedésének ügyében

MTI
2004.05.18. 13:07
A K-159 orosz atom-tengeralattjáró tavaly augusztusi elsüllyedése miatt gondatlanságért négy év felfüggesztettre elítélték kedden az északi haditengerészeti flotta akkori parancsnokát, Gennagyij Szucskovot. A baleset következtében a tízfős személyzet kilenc tagja meghalt.

A kiöregedett K-159-et éppen hulladékudvarba vontatták a Barents-tengeren, amikor hatalmas vihar kerekedett, elszakadtak a vontatókötelek, és a tengeralattjáró elsüllyedt.

Vlagyimir Kurojedov tengernagy, az orosz hadiflotta parancsnoka már korábban is azt állította, hogy az északi flotta parancsnokai megsértették a biztonsági előírásokat azzal, hogy a heves viharról szóló időjárás-előrejelzés ellenére engedélyezték a vontatást, ráadásul gyorsabban a kelleténél, és a segítség sem időben érkezett.

Sok orosz hírmagyarázó azonban éppen Kurojedovot okolja mindkét balesetért, azt állítva, hogy nem tette meg a szükséges lépéseket a haditengerészet egyre romló helyzetének stabilizálására. Néhányan arra számítottak, hogy Putyin elnök Kurojedov tengernagyot is felfüggeszti, de ez nem történt meg.