Géza
-12 °C
-4 °C

A központi bizottságot okolják a Fatah vereségéért

2006.01.28. 14:43
A palesztin választások nagy vesztesének számító Fatah mozgalom több ezer dühödt aktivistája tüntetett szombaton több ciszjordániai városban, követelve a pártvezetők lemondását, s néhány tucat fegyveres Rámalláhban és a Gázai övezetben megszállta a parlament épületét, valamint a tetőről a levegőbe lövöldözött.

A Fatah szimpatizánsai a vezetőket, különösen a fő döntéshozó szerv, a központi bizottság tagjait teszik felelőssé amiatt, hogy az eddig kormányzó mozgalom jelentős vereséget szenvedett a Hamász szélsőséges szervezettel szemben a szerdai parlamenti választásokon. A vezetők lemondását követelő megmozdulások azóta egyre hevesebbek. Mahmúd Abbász palesztin elnök is tagja a központi bizottságnak, de a szombati tüntetők név szerint nem említették őt.

A parlamentbe is behatoltak


Klikk a képre!

A fegyveresek közül néhányan kijelentették, hogy csatlakoznak az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez, és annak tagjaihoz hasonlóan ezután nem tartják magukat az Izraellel szembeni nem hivatalos tűzszünethez. Az Iszlám Dzsihád hat öngyilkos merényletet követett el Izrael ellen az elmúlt egy évben.

Rámalláhban negyven fegyveres behatolt a parlamenti épületegyüttesbe, valamint a tetőről lövöldözött a levegőbe. Az épület körül több száz támogató kiabált, fütyült. Fegyveresek behatoltak a palesztin parlament gázai épületébe is.

Zavargások Náblusztól Túl-Karmig

Náblusz városában kétezren vettek részt a demonstráción, az élükön az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres Fatah-szárny több tucat tagja egy teherautóról lövöldözött a levegőbe. "Az al-Aksza Rafahtól Dzsenínig felhagyott a tűzszünettel" - jelentette ki egyikük, és hozzátette, hogy csatlakoznak az Iszlám Dzsihádhoz. "Nemsokára lesz több meglepetés" - mondta.

Betlehemben 400 Fatah-aktivista - szintén több tucatnyi fegyveressel - elfoglalta a párt helyi irodáját. Azzal fenyegetőztek, hogy leszámolnak azokkal a Fatah-politikusokkal, akik belépnek egy Hamász vezette leendő kormányba. (A Fatah vezetése korábban leszögezte, hogy ellenzékben marad.)

Túl-Karmban körülbelül 200 aktivista vonult végig az utcákon, és lövöldözött a levegőbe.

A Fatah választási kampányát irányító Nabil Saat tájékoztatási miniszter azt a több tucat politikust tette felelőssé a párt vereségéért, aki függetlenként jelöltette magát, miután nem kapott helyet a párt listáján. Szerinte ők vitték el a párttól azokat a szavazatokat, amelyekkel nyerhettek volna sok körzetben. A központi bizottság pénteken kizárt hat olyan tagot, aki függetlenként indult, és veszített.

Partnerséget ajánlottak a Fatahnak

Partnerségre törekszik a többi palesztin szervezettel a Hamász - jelentette ki szombaton damaszkuszi sajtókonferenciáján Masaal, a palesztin választásokon győztes szélsőséges iszlám csoport politikai vezetője. A szíriai száműzetésben élő Háled Masaal három célkitűzést vázolt a Hamász előtt: a Palesztin Hatóság reformját, az Izraellel szembeni ellenállás fenntartását, valamint "a palesztin ház újraszervezését".

"Sikeresek leszünk a politikában, a reformokban, mint ahogy sikeresek voltunk az ellenállásban. Népünk minket választott és teljesítjük kötelességünket" - jelentette ki a Hamász-vezető, aki egyúttal köszönetet mondott Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a választások megszervezéséért. Partnerséget ajánlott a Fatahnak és minden palesztin szervezetnek, ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztin frakciót sem mellőznek.

1969-től volt vezető erő a Fatah

A Fatah a palesztin ellenállás történetének legsikeresebb mozgalma. Az eredetileg 1958-59-ben Kairóban tanuló palesztinok alapította szervezet - Jasszer Arafat, a palesztin nemzet atyja már a csoport születésekor jelen volt - 1969-re lett a palesztinok vezető ereje, miután a Palesztin Felszabadítási Szervezet nevű ernyőcsoportban legyőzte a szélsőségesebb Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért nevű csoportokat.

A Fatah megfigyelőként tagja a Szocialista Internacionálénak, ez is jelzi, hogy szellemiségében a XX. század egyik nagy történelmi zsákutcájának, a pánarab szocializmusnak hódol.

Végzetes megosztottság

A Fatah címere még mindig a harcias múltat idézi - egy kalasnyikovot és egy kézigránátot markoló kéz mögött az Izrael egészét magában foglaló Palesztina térképe látható. A fegyveres harcot sem adta fel. Terrorcsoportja, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja a 2000 óta tartó második, al-Aksza intifáda során a legtöbb terrortámadást hajtotta végre.

A szervezet legnagyobb baja a végzetes megosztottság, a csaknem negyven éve tartó egyeduralom alatt kialakult uram-bátyám rendszer és a mindent átitató korrupció. Az Arafat mellett felnőtt régi gárda körmeszakadtáig harcol posztjaiért - nem véletlenül vált ki a Hamaszból a pillanatnyilag legnépszerűbbnek számító palesztin politikus, a második itnifáda szellemi vezére, Marvan Barguti, illetve az egyik legbrilliánsabb palesztin biztonsági szakember, Mohamed Dahlan is.