Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hodorkovszkij képviselő lenne

2005.08.10. 10:58
Mihail Hodorkovszkij azt fontolgatja, hogy ringbe száll egy moszkvai időközi választáson a képviselőségért. A két éve börtönben ülő, a Jukosz olajcéget egykor irányító Hodorkovszkij az alkotmány értelmében a jogerős ítéletig indulhat a választáson, igaz azt valószínűsítik, hogy megválasztására semmi esély.

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz orosz olajtársaság volt vezetője gondolkozik azon, hogy képviselőjelöltként induljon az időközi parlamenti választáson Moszkvában, erősítette meg Anton Drel, Hodorkovszkij ügyvédje a Vedomosztyi című napilapnak.

Bankár lett a körzet képviselője

A moszkvai 201-es választókerület alsóházi képviselője Mihail Zadornov volt, de mivel az orosz Külkereskedelmi Bankban munkát vállalt, le kellett mondania mandátumáról. Az időközi parlamenti választást augusztus végén vagy szeptember elején írja ki a központi választási bizottság, s a kiírás pillanatától megkezdődik a jelöltek bejegyzése.

A Vedomosztyi értesülése szerint Vlagyimir Rizskov és Irina Hakamada alsóházi képviselő, valamint a jobboldali liberális Jabloko javasolta az elsőfokon 9 év börtönbüntetésre ítélt Hodorkovszkijnak, hogy vállalja el a képviselőjelöltséget. Rizskov és Hakamada cáfolta, hogy javaslatot tettek volna, de elismerték, "az ötletet aktívan vitatják".

Jogerős ítélet előtt még lehet indulni

Az alkotmány értelmében Hodorkovszkijnak joga van indulni a parlamenti választáson, amíg ügye a fellebbezés szakában van és az ítélet jogerőre nem lép. Elméletileg van elég ideje is arra, hogy bejegyeztesse esetleges jelöltségét, mivel a moszkvai városi bíróságon szeptember 8-nál előbb semmiképpen nem kezdődhet meg fellebbezési kérelmének tárgyalása.

A központi választási bizottság ugyanakkor megtagadhatja Hodorkovszkij jelöltségének bejegyzését arra hivatkozva, hogy már kimondták felette az elsőfokú ítéletet.

A siker esélye nulla

Még ha sikerül is Hodorkovszkijnak indulnia a választáson, abban a Vedomosztyi által megkérdezett minden szakértő egyetértett, hogy a siker esélye a nullával egyenlő, de adott esetben fontosabb a részvétel, mint a győzelem.

"Kockázat nélküli vállalkozás a képviselőjelöltség ötlete" - állapította meg Sztanyiszlav Belkovszkij politológus, a Nemzeti Stratégiai Intézet igazgatója, aki szerint ha nem jegyzik be Hodorkovszkijt jelöltként vagy felgyorsítják a fellebbviteli tárgyalást, az újabb érv amellett, hogy a hatalom fél tőle. Ha pedig indulhat a választáson, a kampány idején népszerűsítheti nézeteit és bírálhatja a hatalmat.

Vlagyimir Rizskov úgy látja, hogy a jelöltséggel Hodorkovszkij lehetőséget kap a politikai harcra, ami már csaknem két éve hiányzik neki. Irina Hakamada viszont attól tart, hogy Hodorkovszkij az életét kockáztatja, "úgy felbosszanthatja a hatalmat, hogy soha nem jön ki (a börtönből)".

Mihail Hodorkovszkijt kedden átszállították a Matrosszkaja Tyisina börtönkomplexum négyes számú fogházából az egyes számú fogházba, ahol egy tizenegy fős cellában helyezték el. Oleg Trunov, az Aresztant.ru internetes oldal vezetője, egykori fogoly szerint a döntés mögött az áll, hogy a hatóságok - a külön erre célra kiválasztott cellatársak révén - erősítsék az ellenőrzést az eddig magánzárkában tartott Hodorkovszkij tevékenysége felett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!