Homokviharok akadályozhatják az amerikai hadműveleteket

2003.03.19. 10:40
Gyakran erős homokviharok alakulnak ki az iraki sivatagokban, amelyek akadályozzák a szövetséges erők készülődését, és az esetleges hadműveleteket is. A homokfelhők csökkentik a látótávolságot, álcázzák az ellenséget, és az érzékenyebb műszerek működését is hátrányosan befolyásolják.
Heves homokvihar tombol a Kuvaiti-sivatag egyes részein: csupán pár méteres a látótávolság, ami komolyan akadályozna egy esetleges amerikai hadműveletet a térségben. Amerikai katonai vezetők korábban kijelentették, hogy az időjárásnak szerepe lehet a támadás időzítésében. A homokvihar korlátozza látótávolságot, akadályozza az érzékeny műszerek rendeltetésszerű használatát, valamint remek álcát teremt az ellenséges megfigyelőknek.

Andrew Gray, a Kuvait északi részén állomásozó amerikai szárazföldi egységek egyik képviselője azt mondta, hogy a múlt héten sokkal hevesebb vihar volt. Egysége egyébként az iraki határtól nem messze, egy gyülekezőhelyen tartózkodik, ahonnan majd a végső támadási kiindulási helyükre vonulnak.

A hadsereg akadályozza a meteorológusok munkáját

A New York Times tudósítója szerint akkora a légi forgalom az iraki-kuvaiti határon fekvő sivatag felett, hogy megtiltották meteorológiai ballonok használatát a térségben. Ugyanakkor a helikopterek rotorja által felvert homok is akadályozza a többi gép tájékozódását, ezért több száz amerikai pilóta kapott utólagos kiképzést a homok felhőkben való landoláshoz. Emellett az időjárás napról napra melegszik, ami ugyancsak megnehezítheti a hadműveleteket.

Különleges erők Irakban

Az amerikai különleges erők már Irakban vannak, felderítik a lehetséges célpontokat, információt gyűjtenek és előkészítik a harcteret az "Iraki Szabadság" kódnevű amerikai hadművelethez - közölte az NBC amerikai tévéállomás. A New York Times amerikai lap elektronikus újságja szerint az Egyesült Államok a Bagdadnak adott ultimátum lejárta előtt, hamarabb is megkezdheti Irak-ellenes hadműveletét.

Támadás az ultimátum lejárta előtt?

Katonai források szerint az ultimátumot tudatosan úgy szerkesztették meg, hogy Washingtonnak lehetősége legyen annak lejárta előtt fellépni. Az amerikaiak 48 órát adtak Szaddám Huszein iraki elnöknek arra, hogy ő és fiai önkéntesen távozzanak az országából. Az érintettek azonban ezt már hivatalosan elutasították, ami a New York Times szerint alapot ad az Irak-elleni hadműveletet idő előtti megkezdéséhez.  • Tippek
  • Hírek