Piroska
-2 °C
5 °C

Francia nem a vérfertőzés törvényesítésére

2004.01.06. 17:21
Nehéz jogi dilemma gordiuszi csomóját vágta ketté keddi döntésével a francia semmitőszék: ítélete szerint vérfertőzésből született gyermek valódi származása az anyakönyvben nem szerepelhet - így a nemző apa nem fogadhatja örökbe sem a legősibb társadalmi tabu megszegése nyomán világra jött gyermekét.
A legfelsőbb francia jogi intézmény egy 13 éve tartó, fordulatokban gazdag jogi eljárássorozatot zárt le, precedens értékű ügyben hozott kikezdhetetlen logikájú határozatot.

Sem házasság, sem apaság

Az ügy kezdeményezője, bizonyos Gilles L., aki féltestvérével, közös apjuktól született húgával, Brigitte L.-lel, esett szerelembe, kislányuk, Marie megszületésekor folyamodott először apasága hivatalos elismertetéséért.

Már az első fórumon kudarcot vallott. A tours-i bíróság 1992-ben semmisnek nyilvánította és elutasította a férfi apasági státus bejegyzésére benyújtott igényét. A francia jogrendszer vérfertőző viszonyt nem ismer el, az incestust a büntetendő cselekmények közé sorolja. A kapcsolat házassággal való szentesítése ugyane tilalomból adódóan lehetetlen.

Sem örökbefogadás

A férfi, aki azóta is közös háztartásban él testvérével és a közös gyermekkel, a negatív határozat után új megközelítéssel próbálkozott. Örökbefogadási kérelmet nyújtott be a tours-i bírósághoz, amely 1999-ben kelt elutasító döntésében kimondta: az adoptálás célja az adott esetben nyilvánvalóan a törvény kijátszása, amihez a joghatóság nem nyújthat segédkezet.

Gilles L. ekkor a rennes-i fellebbviteli bírósághoz fordult, amely pozitívan ítélte meg a kérdést, és megadta a felhatalmazást az örökbefogadáshoz. A jogi testület az állásfoglalás meghozatalakor figyelembe vette a kijelölt pszichiáter és gyermekpszichológus véleményét, akik a kislány szempontjából kívánatosnak minősítették a kusza családi helyzet rendezését. A szakértők megállapították, hogy az akkor 10 éves gyermek meleg családi légkörben nevelkedik szüleinél.

A rennes-i fellebbviteli bíróság 2001 januárjában hivatalosan bejegyezte az adoptálást. A rennes-i ügyész viszont semmisségi panaszt nyújtott be a legfelsőbb jogi fórumhoz.

Jogi abszurdum

Jerry Sainte-Rose, a semmítőszék ügyésze a kérelem megsemmisítését azzal indokolta, hogy a rennes-i joghatóság lépése az adoptálás eredeti céljával ellentétesen egy jogi abszurdumot szentesít. Az egyedülálló eset - hangoztatta az ügyész - a társadalom szempontjából súlyos veszélyeket hordoz, hiszen a vérfertőzés tilalma univerzális jogérték, amely mindig is az emberi társadalom, a család intézményének egyik alappillére volt.