Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Terrorkészültség Bombayben és Újdelhiben

2006.08.11. 16:00
Készültségben vannak az indiai hatóságok is, titkosszolgálati információk szerint külföldi terroristák robbantásos merényletek elkövetésére készülnek Bombayben (Mumbai) és Újdelhiben. India augusztus 15-én ünnepli függetlenségének évfordulóját, a feltételezett támadásokat is erre a napra, vagy az ezt megelőző napokra időzíthetik. Az Egyesült Államok éberségre intette állampolgárait, a magyar külügyminisztérium a tömegek elkerülését javasolja.

Az Egyesült Államok újdelhi nagykövetsége pénteken figyelmeztette az Indiában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy robbantásos merényletek veszélyével kell számolni a következő napokban Újdelhiben és Bombayben (Mumbai). A követség szerint az indiai függetlenség napján, augusztus 15-én vagy az azt közvetlenül megelőző napokban valószínűek a robbantásos merényletek, a feltételezett terrorakciók elkövetői külföldi szélsőségesek lesznek, köztük talán al-Kaida tagok is.

Az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy célpontok lehetnek a nagyobb repülőterek, a kulcsfontosságú indiai kormányzati hivatalok és olyan helyek, ahol nagyobb tömeg gyűlhet össze, beleértve a szállodákat és a piacokat is. A külképviselet arra intette az amerikai állampolgárokat, hogy különösen augusztus 11. és 16. között legyenek éberek, és lehetőleg kerüljék a veszélyeztetett helyszíneket.

Utazási tanácsok magyaroknak

A magyar külügyminisztérium azt javasolja az Indiába utazóknak, hogy mozgásukat a szükségesre korlátozzák, lehetőség szerint kerüljék a repülőterek, piacok, szállodák, politikai nagygyűlések, kormányzati hivatalok környékét.


A.N. Roy, Bombay rendőrfőnöke közölte, hogy a városban megemelték a terrorveszéllyel szembeni készültségi szintet, írja a BBC. „Kaptunk olyan titkosszolgálati információkat, melyek szerint további merényleteket terveznek” – mondta a rendőrfőnök. Bombayben pont egy hónappal ezelőtt több bomba robbant elővárosi vasutakon. A július 11-i merényletekben 180 ember életét vesztette, és több mint hétszázan megsebesültek.

Kerüljék a feltűnést

Az Újdelhiben tartózkodó amerikai állampolgárokat arra figyelmeztette az Egyesült Államok indiai nagykövetsége, hogy „kerüljék a feltűnést, legyenek óvatosak és figyelmesek, vegyék észre, mi történik a környezetükben”. Az újdelhi belügyminisztériumban szintén arról számoltak be, hogy a fővárosban is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be. "Az újdelhi rendőrség a hírszerző szolgálatok és a félkatonai szervezetek segítségével a legmagasabb készültségi szintet tartja fenn a függetlenség napjára elrendelt biztonsági óvintézkedéseket" - mondta egy magas beosztású tisztségviselő.

A megszigorított biztonsági intézkedések látható jelei is vannak: az újdelhi nemzetközi repülőtérre vezető úton fegyveres járőrök állítanak meg személyautókat, buszokat és teherautókat, ellenőrzik a személyi okmányokat, egyes járműveket át is kutatnak.

Eddig is készültségben voltak

Bombayben és Mahárástra szövetségi állam többi részén is megszigorították a biztonsági intézkedéseket már a londoni merényletkísérletek hírére, közölte a helyi belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője. A mahárástrai biztonsági szolgálatok vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok hírszerzési forrásokból értesültek egy lehetséges terrorista összeesküvésről, amelyet a függetlenségi napi ünnepségekhez időzíthetnek. D. K. Szankaran részletekbe nem bocsátkozott, mindössze annyit közölt, hogy "meghozták a megfelelő biztonsági intézkedéseket a sebezhető létesítményekben, hivatalokban és térségekben".

„Nem kaptunk hivatalos értesítést az amerikai hatóságoktól” – mondta az indiai külügyminiszter, Anand Sharma. „A biztonsági és hírszerző szerveink készen állnak bármilyen fenyegetésre, tudatában vagyunk, hogy India a terroristák célpontja lehet” – tette hozzá.