Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Tizenéves irakiak védhetik az amerikaiakat Bagdadban

2003.10.30. 13:34
A biztonsági kockázatok ellenére is jelentősen gyorsítaná az iraki rendfenntartók kiképzését az Egyesült Államok. Bush szerint az amerikai csapatok védelme érdekében megérheti alulképzett, tizenéves fiatalokat küldeni az iraki tűzfészkekbe. Bár korábban felmerült a rendőrök magyarországi képzése is, a költséghatékonyság miatt végül Jordániában létesítettek kiképzőközpontot.
Akár a képzési idő csökkentése árán is felgyorsítaná az iraki rendfenntartó alakulatok kiképzését az Egyesült Államok - értesült kormányzati forrásokból a Washington Post. A napilap értesülései szerint Bush elnök az amerikai csapatok biztonságának drasztikus növelését reméli a lépéstől.

Azonnali bevetés

Bush egy védelmi minisztériumi forrás szerint "egyértelművé tette, hogy nem tartja elég gyorsnak" az iraki rendfenntartó alakulatok kiképzését. A folyamat további gyorsítása azonban könnyen azt eredményezheti, hogy a 18-19 éves jelentkezőket pár hét kiképzés után már éles bevetésekre küldenék Bagdad és más, az amerikaiak számára veszélyes nagyvárosok utcáin.

Bush és a védelmi minisztérium vezetői szerint azonban megéri vállalni a kockázatot - írja a Post. Az elnök és stábja úgy véli, az országot jól ismerő irakiak könnyebben észrevehetnék az amerikaiak ellen készülő támadásokat.

Huszein seregére is számítanak

A rendfenntartó erők számának gyors növelése érdekében az amerikaiak még Huszein felszámolt hadseregének katonáit is újra besoroznák - írja a Post.

Jordánia olcsóbb volt

A rendfenntartó alakulatokat jelenleg Irakban és a szomszédos Jordániában képzik. Bár korábban felmerült, hogy Magyarországon, a taszári bázison képeznének ki harmincezer rendfenntartót, Kovács László washingtoni tárgyalásain Colin Powell praktikus okokból visszamondta a felkérést.

A jordániai képzés Irak közelsége miatt olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb lehet - érvelt Powell, hozzátéve, hogy a jövőben még számolnak a taszári bázissal.